Притягнення до відповідальності військовослужбовця за порушення правил пожежної безпеки

06.02.2020

Чи може державний інспектор з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки накласти штраф за грубе порушення правил пожежної безпеки? В якому порядку може бути притягнутий до відповідальності військовослужбовець та які примусові заходи можуть бути до нього застосовані?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.Посадові особи підлягають адміністративній відповідальності за адміністративні правопорушення, зв'язані з недодержанням установлених правил у сфері охорони порядку управління, державного і громадського порядку, природи, здоров'я населення та інших правил, забезпечення виконання яких входить до їх службових обов'язків. Порядок проведення планових (позапланових) перевірок щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки затверджений Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 02.11.2015 р. № 1337.

Державним контролем у сфері техногенної та пожежної безпеки (перевірками) займаються інспектори органів Державної служби України з надзвичайних ситуації.

Посадові особи ДСНС України та її територіальних органів здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки шляхом проведення планових та позапланових перевірок стану додержання та виконання суб'єктами господарювання вимог законодавства з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки.

Перевірки проводяться за адресою розташування об’єктів перевірок суб’єкта господарювання в робочий час, встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку, у присутності керівника або його заступника, або уповноваженої особи суб’єкта господарювання.На підставі наказу на проведення перевірки оформлюється посвідчення на проведення перевірки (додаток 1).Повідомлення про проведення планової перевірки (додаток 3) надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення (телефонограмою) за рахунок коштів ДСНС України (її територіального органу) або вручається особисто під розписку керівнику чи уповноваженій особі суб’єкта господарювання Відповідно до Закону України від 22.03.2012 № 4618-VI та Господарського кодексу Українималим підприємництвом вважається підприємство, яке має до 50 найманих працівників та річний дохід не більше, ніж еквівалент 10 млн. євро.У разі відсутності порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки посадова особа ДСНС України або її територіального органу, яка здійснювала перевірку, доповідає відповідним рапортом керівнику ДСНС України або її територіального органу чи заступнику керівника, до повноважень якого відповідно до розподілу обов’язків віднесено питання державного нагляду (контролю).Важливо! Якщо порушення, які вказані у приписі, не усунені, - це може стати причиною притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 188-8 КУпАП України.Основні види порушень у сферах пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту, за які встановлена адміністративна відповідальність:

Порушення встановлених на повітряному, залізничному, морському і річковому, повітряному транспорті правил пожежної безпеки - штраф для громадян від 51 до 119 грн.; для посадових осіб - від 85 до 170 грн. (ст. 120 КУпАП України).

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також використанняпожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням - попередження або штраф для громадян від 8,5 до 119 грн. та для посадових осіб органів - від 34 до 170 грн. (ст. 175 КУпАП України).

Здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідностіматеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки – штраф як для громадян-суб'єктів господарювання, так і для посадових осіб від 680 до 1700 грн. (ст. 175-2 КУпАП України).

Невиконання приписів та постанов посадових осіб органу Держтехногенбезпеки України або створення перешкод для їх діяльності - попередження або штраф від 8.5 до 119 грн. для громадян і від 34 до 170 грн. для посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування (ст. 188-8 КУпАП України).

За вчинення вказаних правопорушень інспектор органу ДСНС України, а також працівник відомчої, сільської пожежної охорони та члени добровільних пожежних дружин (команд), протипожежних об'єднань громадян складають протокол про адміністративне правопорушення, на підставі якого орган ДСНС виносить постанову про адміністративне правопорушення, якою і накладається стягнення (ст.ст. 223, 255 КУпАП України).

Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу. Скаргу можна подати у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України ( 2747-15 ).Протокол про адмінправопорушення складають уповноважені особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку підприємництва, державної регуляторної політики, державної політики у сфері ліцензування, дозвільної системи.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860