Права та обов'язки учасників освітнього процесу

29.01.2020

Доброго дня! Хотілося б знати в чому контретно полягають права і обов'язки учасників освітнього процесу закладів передвищої фахової освіти. В законі є перелік цих учасників, а тлумачення самого поняття "учасники нема"

Ваш коментар *

Відповіді юристів

9 серпня 2019 року, набув чинності Закон № 2745-VIII "Про фахову передвищу освіту", який встановлює ключові засади, на яких має ґрунтуватися державна політика щодо фахової передвищої освіти.

Визначаються порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти в Україні та врегульовуються суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, а також окреслюється компетенція державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти.

Установлено, що освітня діяльність з підготовки за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавразапочатковується у 2020 році.

Вищі навчальні заклади I - II рівнів акредитації, які в системі вищої освіти здійснюють підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і до 2020 року не отримають статусу коледжу відповідно до Закону "Про вищу освіту", набувають статус закладу фахової передвищої освіти.

Ліцензії на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста є чинними і діють до завершення навчання осіб, які вступили до відповідних закладів освіти до 31 грудня 2019 року.

Установлюються основні правові, організаційні, фінансові засади функціонування системи фахової передвищої освіти, створюються умови для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб ринку праці.

У Законі сформовано основні вимоги до організації ефективного та результативного освітнього процесу, особливості забезпечення доступу до якісної фахової передвищої освіти, окреслено права та обов'язки учасників освітнього процесу тощо.Законом визначено шляхи формування системи забезпечення якості фахової передвищої освіти. Приділяється увага інструментам забезпечення академічної доброчесності. Забезпечуються можливості ефективного функціонування закладів фахової передвищої освіти, визначається їх статус, структура, права і обов'язки, джерела фінансування.

Прописано принципи, закладені в основу управління у сфері фахової передвищої освіти, визначено органи управління для закладів різних форм власності. Створено законодавче підгрунтя для реалізації автономії закладів фахової передвищої освіти.Загалом Закон закладає такі зміни:

  • запроваджуються елементи корпоративного управління закладами, що сприятиме врегулюванню конфлікту інтересів. При закладі діятиме Наглядова рада, яка працюватиме над стратегічним розвитком закладу, шукатиме додаткові джерела фінансування, зможе впливати на керівництво в разі суттєвих проблем у діяльності;
  • обрання керівника передбачатиме рейтингове голосування колективу. Крім того, строк перебування на посаді буде обмеженим;
  • заклади готуватимуть фахових молодших бакалаврів, а за наявності ліцензії здійснюватимуть підготовку за коротким циклом вищої освіти або першим (бакалаврським) рівнем;
  • нова система державного фінансування: субвенція з держбюджету покриватиме здобуття повної загальної середньої освіти, а також підготовку за спеціальностями, яким надається особлива підтримка;
  • не встановлюються обмеження щодо віку студентів, кількості попередньо здобутих дипломів за бюджетний кошт;
  • можливість формувати індивідуальні освітні траєкторії та надавати вибір форми освіти (мережева, дуальна, навчання на виробництві тощо).З 2020 р. українські коледжі та технікуми почнуть надавати фахову передвищу освіту: вони готуватимуть фахових молодших бакалаврів і більше не набиратимуть вступників на "молодшого спеціаліста". Це передбачено Проектом Закону "Про фахову передвищу освіту", який 6 червня 2019 р. ухвалила в другому читанні та в цілому ВРУ.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую за цитату закону ( :) я його читала), але відповіді на поставлене запитання я так і не отримала. То все ж таки де межі поняття "освітній процес" і чим регламентуються права та обовязки його учасників?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860