Припис директору школи мистецтв інспектором ВПБ УЗНС

24.01.2020

Які засоби індивідуального захисту повинні мати працівники (12 чоловік) бюджетного підприємства та які обсяги забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту повинні затверджуватись керівником.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Необхідність і порядок забезпечення працівників ЗІЗ регламентується КЗпП, законом "Про охорону праці", постановами Міністерства праці і соціальної політики, державними стандартами та іншими нормативними документами.

При цьому користуються Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, галузевими нормами безплатної видачі спецодягу, спецвзуття і захисних засобів та пристосувань.

Відповідно до законодавчих і нормативних актів, 313 видаються безплатно за встановленими нормами залежно від умов і характеру праці.

Ефективність використання ЗІЗ визначається наступними основними вимогами:

правильним вибором конкретної марки ЗІЗ;

підтримуванням ЗІЗу справному стані;навченістю персоналу правилам користування ЗІЗ. Мета використання ЗІЗ полягає у зниженні, до нормативного значення допустимих рівнів, шкідливих виробничих чинників або повного запобігання негативного впливу їх на організм людини.

На відміну від колективних засобів захисту, ЗІЗ знаходяться безпосередньо на людині, тому не повинні негативно впливати на функціональний стан і працездатність людини.

ЗІЗ залежно від призначення поділяються на наступні класи: ізолюючі костюми; засоби захисту органів дихання; спеціальний одяг; спеціальне взуття; засоби захисту рук; засоби захисту голови; засоби захисту обличчя; засоби захисту очей; засоби захисту органів слуху; запобіжні пристосування; захисні дерматологічні засоби.

Відповідальність за своєчасне забезпечення засобами захисту і правильне їх застосування покладається на адміністрацію підприємства (роботодавця), яка має стежити за тим, щоб робітники під час роботи використовували ЗІЗ і не допускати їх до роботи з несправними засобами або без них, якщо їх видача обумовлена відповідними нормами.В системі профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпечних умов праці і зменшення професійних захворювань, важливу роль відіграють ЗІЗ. їх використання стає необхідним у тих випадках, коли виникають труднощі у забезпеченні безпеки технологічного процесу і виробничого обладнання існуючими технічними засобами, а також при контакті працюючих зі шкідливими чинниками для здоров’я.Облік видачі та повернення ЗІЗ здійснюють у Особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (за новою формою згідно з додатком 1 до Мінімальних вимог).

За порушення Мінімальних вимог – штраф

Для роботодавців безоплатне забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ за встановленими нормами є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ.

Порушення цих норм є порушенням законодавства про охорону праці.

Згідно зі ст. 43 Закону України «Про охорону праці» максимальний розмір штрафу, який накладає Держпраці за результатами перевірки, не може перевищувати 5% середньомісячного фонду зарплати за попередній рік юридичної та фізичної особи, що використовує найману працю.

Крім того, передбачені і інші види відповідальності, у т. ч. адміністративна. Так, порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці (крім порушення встановленого порядку повідомлення про нещасний випадок на виробництві) тягне за собою накладення штрафу, зокрема, на посадових осіб підприємств та фізосіб-підприємців – від 20 до 40 нмдг (від 340 грн. до 680 грн.) (ч. 5 ст. 41 КУпАП).Наказ про порядок забезпечення працівників підприємства спецодягом розроблено відповідно до вимог Закону України «Про охорону праці», ст. 163 Кодексу законів про працю України та Норм № 62.Мінсоцполітики наказом від 29.11.2018 р. №1804 (зареєстрований в Міністерстві юстиції від 27.12.2018 р. за №1494/32946) затвердило Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці.

Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Сьогодні, 15 січня 2019 року, його було опубліковано в «Офіційному віснику України» №4. Відповідно з 15 січня втратило чинність Положення №53 та почали діяти Мінімальні вимоги.Ці вимоги поширюються на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують засоби індивідуального захисту (далі - ЗІЗ).

Тобто всі роботодавці, в т.ч. й фізособи, мають обов'язково їх застосовувати.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860