наследники

31.10.2016
Розділ: Наследство

Добрый вечер!У меня такой вопрос:есть 4 наследника и двое из них после вступление в наследство отдадут свои части третьему.А вот 4 ,через суд (они все пропустили срок принятия)хочет отсудить свою часть.Так вот-как лучше тем двум поступить.написать заявление о принятие наследства или отказ в пользу третьего?если напишут отказ,то третьему будет доно 1.3 ,правильно?и какие должны быть причины пропуска срока приняти наследства?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Екатерина. Якщо всі 4 спадкоємця не прийняли спадщину, то справа ускладнюється. Заяву про відмову на користь третьго спадкоємця вже написати не можна, так як такая заява може бути подана тільки в межах 6 місяців з дня відкриття спадщини, якщо ніхто із спадкоємців не прийняв спадщину, тоді пропуск строку потрібно відновлювати виключно через суд всім спадкоємцям. На підставі ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Узагальнення судової практики розгляду судами справ про надання спадкоємцеві додаткового строку для прийняття спадщини свідчить про те, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов'язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Не вважаються поважними наступні причини пропуску строку для прийняття спадщини: 1) юридична неграмотність та необізнаність спадкоємців про правила ст. ст. 1268 - 1269 ЦК; 2) подання заяви про прийняття спадщини за місцем проживання спадкоємця, а не за місцем її відкриття; 3) відсутність можливості вчасно звернутися до держнотконтори з причин великої черги до нотаріуса; 4) хвороба членів сім'ї спадкоємців; 5) надмірна заклопотаність на роботі; 6) тяжкий матеріальний стан спадкоємців тощо.

Водночас наведені причини є орієнтовними і оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку та з урахуванням усіх обставин справи.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Дякую.в нас така ситуація,що пропустили спадщину від батька,який помер у 2011.а в 2016 помирає мама( тобто дружина) на яку автоматом перейшло майно.у мами лише із цих дітей 1 син рідний.І от одна з сестер згадала,що є її частка спадщини від батька.Яким чином може вирішитися ця справа?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]