Спадкування за законом

25.10.2019
Розділ: Наследство

Намагатимуся лаконічно розповісти про ситуацію, що потребує вирішення.

Отже, після смерті спадкодавця відкрилася спадщина на належне майно, на який претендують мій друг та його племінниця (друг – син покійної, племінниця – онучка, обоє повнолітні працездатні люди).

Заповіту не було.

Друг проживав разом із мамою. Онука не піклувалася, фінансово не підтримувала, не спілкувалася і навіть не навідувалася до бабусі ні в лікарню, ні час-від-часу вдома, хоча проживають в одному населеному пункті (є докази, 5 односельчан готові це підтвердити в якості свідків).

Майно – будинок, пай, ділянка під ОСГ.

Останні 3 роки мама друга сильно хворіла, після складної операції померла в лікарні. Всі витрати на лікування/операцію/поховання/комунальні витрати та утримання в належному стані майна ніс завжди лише мій друг (більше в сім’ї нікого не має). Добре, що раніше часто їздив на заробітки, тому зміг самостійно оплатити витрати (бл. 100-120 тис. грн., по документах можливо довести не більше 65-70 тис. грн.).

Онукою подано позов про встановлення родинних відносин (якійсь неточності в Свідоцтві про народження). Як повідомив йому на консультації юрист (чи адвокат), пручатися проти цього безглуздо.

Натомість фахівець пропонує подати позов до онуки про відшкодування витрат, пов’язаних з доглядом та похованням та зменшення обов’язкової частки у спадковому майні. Перед позовом подати заяву на забезпечення позову, щоб унеможливити отримання онукою Свідоцтва про право на спадщину.

Підкажіть, будь ласка, чи можливо піти таким шляхом?

Інтуїтивно відчуваю, що другу намагаються нав’язати хибний варіант з метою здорощення юридичних послуг.

Хочеться вберегти його від помилки та надати йому інформацію про досвідченого фахівця, який точно стикався із подібними справами у власній роботі.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Це називається спадкування за правом представлення. Онучка претендує на 1/2.

Чому Ваші юристи мовчать про те, що за рішенням суду особа може бути усунена від права на
спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані?

Якщо можете це довести, то подавайте відповідний позов. Плюс забезпечення. Якщо ні, тоді тільки відшкодування.

Зв'язатися з юристом
Дмитро Дончак , місто Київ
Телефон:+380505459070
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: консультація від 150 грн.

Олександр.

Колега має рацію, раджу пошукати більш фахового правника.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Дякую за відповідь обом фахівцям!

Ви все зрозуміли правильно - у померлої спадкодавиці було 2 сини, один із яких помер. Саме єдина внучка померлого претендує на частину спадщини.

Прошу поправити мене, якщо помиляюся, за тим, якщо потенційний спадкоємець навіть не намагався підтримувати сімейні відносини, але без наявності доказів, що ухилявся від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані, то навіть покази свідків не допоможуть у суді. Це так?

І чи матиме якусь силу надання суду сімейних фотокарток, де на десятках родинних групових фото відсутня онука? Адже, зі своєї сторони, надати докази протилежного (фотокартки, відео, вітальні листівки, грошові перекази, рахунки про сплату на користь померлої бабусі) - онука теж не зможе.

Доброго вечора. Внучка зобов'язана трохи менше піклуватись про бабусю, ніж її діти за їх наявності. Відповідно до частини 1 статті 264 Сімейного кодексу України, внуки, правнуки зобов'язані піклуватися про своїх бабу, діда, прабабу, прадіда. Повнолітні внуки, правнуки зобов'язані утримувати непрацездатних бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу (ст. 266 СКУ). Згідно із ст. 1224 Цивільного кодексу України, не мають права на спадкування за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом. За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. Через те, що внучка проживала в одному населеному пункті з бабусею і не навідувалась до неї, можна спробувати ініціювати застосування стосовно неї статті 1224 ЦКУ "Усунення від права на спадкування".

Можливо, що та жінка, яка називає себе онукою бабусі, насправді не є її онукою юридично чи біологічно. Ви писали, що в її свідоцтві про народження записані деякі відомості та це перешкоджає вважанню її онукою цієї бабусі.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.

Дякую за відповіді!

Щодо Свідоцтва, то в Свідоцтві про народження батька племінниці друга ім’я спадкодавця, як матері батька, зазначено із іншою першою літерою (відмінність у написанні з усіма іншими документами покійної).

На моє переконання, відзив на заяву про встановлення факту родинних відносин все ж треба подавати. Друг, як зацікавлена особа (сторона у спорі) може зазначити у ньому, що найближчим часом матиме намір стягнути із заявниці (своєї племінниці) витрати на лікування, догляд, операцію, поховання, інші похідні (в нашому випадку замовлено пам'ятник на могилу померлої матері).

Разом із тим, оскільки згідно норм ЦПК документи направляються сторонам поштою, можу припустити, що разом із відзивом в конверт можливо вкласти заяву на повернення коштів, обгрунтувавши понесені витрати (скажімо, витрачено 100 тис. грн., прошу впродовж місяця сплатити на мій рахунок у банку половину вказаної суми) та направити рекомендованим відправленням із описом вкладення.

Це дасть змогу звернутися до суду із позовом на відшкодування витрат, понесених на лікування, догляд, операцію, поховання спадкодавця, оскільки буде 100%-вий доказ того, що наявний факт письмового звернення до племінниці покійної.

Поправте, будь ласка, якщо моє уявлення далеке від судової практики.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860