Запитання щодо розрядів запасу

31.07.2019

Шановні юристи! Дайте, будь ласка, відповідь на запитання.

Що відбувається після досягнення віку встановленого для 1-го розряду запасу? Переводять у 2-ий розряд? Навіщо тоді розділяти на розряди? Чи може розряди запасу співвідносні категоріям запасу: 1-ий розряд - 1-ій категорії, 2-ий розряд - 2-ій категорії?

Дякую!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» запас військовозобов’язаних поділяється на два розради: перший та другий. Існує тільки один критерій поділу на розряди - за віком. Тобто, якщо особа, перебуває на військовому обліку у запасі та має звання рядового, сержантського, або старшинського складу, то першого розряду вона буде до досягнення нею 35-ти річного віку, коли їй виповниться 35, вона автоматично відноситься до другого розряду. Після досягнення граничного віку перебування в запасі, а для рядового, сержантського і старшинського складу, це 50 років, вона вже є не в запасі, а відноситься до військовослужбовців у відставці. (Для офіцерів це 55 та для вищих офіцерів – 65 років). Жінки, незалежно від присвоєних звань, зараховуються в запас другого розряду. Суть розрядів, полягає в тому, що у випадку оголошення мобілізації, введення воєнного стану тощо, військові комісаріати здійснюють в першу чергу мобілізацію із запасу першого розряду, а в другу чергу другого розряду. © Freelawyer.ua

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Шановні юристи!

У якому законі чи іншому документі написано, що:
1. "Існує тільки один критерій поділу на розряди - за віком. Тобто, якщо особа, перебуває на військовому обліку у запасі та має звання рядового, сержантського, або старшинського складу, то першого розряду вона буде до досягнення нею 35-ти річного віку, коли їй виповниться 35, вона автоматично відноситься до другого розряду"?

2. "Суть розрядів, полягає в тому, що у випадку оголошення мобілізації, введення воєнного стану тощо, військові комісаріати здійснюють в першу чергу мобілізацію із запасу першого розряду, а в другу чергу другого розряду"?

Дякую.

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» я уважно читав, але там нічого про це не написано.

Значить не уважно читали .Я вам полностью обьяснила ситуацию.Все происходит автоматически в пределах возроста. ст. 28 Закону

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую за Ваші відповіді. :)

Та, все ж таки, у Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» ніде не написано саме те, що Ви написали у відповіді.

Уважаемый клиент а там так и не должно быть написано.Я вам обьяснила как надо понимать что написано. Какая у вас ситуция и что вы хотите решить для себя? .

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго здоров'я! :)

Перепрошую, але хто визначає, як розуміти, те, що написано?

Наприклад, у статті кандидата юридичних наук, Володавської О.В., "Відмежування ухилення від призову за мобілізацією (ст.336 ККУ) від порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст.210-1 КУпАП)", яка надрукована у "Віснику кримінологічної асоціації України" №1(9), 2015, на сторінці 73 (останній абзац) зазначено таке:"Мобілізації підлягають особи від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду (для солдат, матросів, сержантів і старшин - це, відповідно, 35 і 40 років... вищих офіцерів - 60 і 65 років, ...). ..." (на жаль, контактної інформації авторки не знайшов (запитав би у неї)).

Виходячи з цього, поділ на розряди визначає граничний вік перебування у запасі. Але як визначити хто належить до 1-го розряду, а хто до другого при однаковому званні? Тому й цікавить питання відповідності розрядів категоріям.

Дякую!

Стаття 6. Військові Посади

1. Військові посади (штатні посади, що підлягають заміщенню військовослужбовцями) і відповідні їм військові звання передбачаються у штатах (штатних розписах) військових частин, кораблів, органів військового управління, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

2. Перелік посад, що підлягають заміщенню вищим офіцерським складом, затверджується Президентом України, а посад інших військовослужбовців - Міністерством оборони України.

3. Окремі військові посади в мирний час можуть заміщатися (на умовах строкового трудового договору) цивільними особами в порядку, встановленому Міністерством оборони України, або резервістами в порядку, встановленому Генеральним штабом Збройних Сил України.

4. Військові посади, передбачені штатами воєнного часу, при переведенні Збройних Сил України, інших військових формувань на організацію і штати воєнного часу підлягають заміщенню резервістами або іншими військовозобов'язаними в порядку, визначеному Генеральним штабом Збройних Сил України.

5. Співвідношення чисельності офіцерського складу за військовими званнями та граничні строки перебування осіб офіцерського складу на посадах у Збройних Силах України та інших військових формуваннях встановлюються відповідно Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями.

6. Порядок призначення на військові посади встановлюється Конституцією України, законами України та положеннями про проходження військової служби та служби у військовому резерві громадянами України.

7. Військові посади в підрозділах Збройних Сил України, які направляються до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, заміщаються військовослужбовцями, які проходять військову службу за контрактом.

8. Порядок проходження військової служби військовослужбовцями, які не займають військових посад, установлюється положеннями про проходження військової служби громадянами України.

9. Військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань можуть бути відряджені до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних навчальних (освітніх) закладів для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі. Перелік посад, що заміщуються військовослужбовцями у таких державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, а також державних та комунальних навчальних (освітніх) закладах, затверджується Президентом України.

10. Військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань відповідно до міжнародних договорів України можуть бути направлені для проходження військової служби на посадах у багатонаціональних органах військового управління, закордонних дипломатичних установах України та міжнародних організаціях. Ці військовослужбовці утримуються за рахунок відповідно Міністерства оборони України, інших військових формувань у межах затвердженої законом чисельності. Порядок направлення та строки перебування військовослужбовців на зазначених посадах встановлюються Міністерством оборони України та іншими військовими формуваннями.

11. Військові посадові особи - це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством.

12. Військовослужбовці у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України, можуть бути направлені для подальшого проходження військової служби з одного військового формування до іншого з виключенням із списків особового складу формування, з якого вибули, та включенням до списків особового складу формування, до якого прибули.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго здоров'я! :)

Перепрошую, але для чого Ви навели статтю 6?

Що, вона дає відповіді на мої запитання?

Я читав ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" не один раз "вздовж і впоперек" та не знайшов відповідей...

Інформація, надана Вами, також не дає відповіді...

Так, Ви пояснювали, як потрібно розуміти те, що написано, але так і залишились без відповіді запитання: хто визначає, як розуміти, те, що написано? В якому документі можна прочитати ці пояснення?

Я навів цитату зі статті, яка дає зовсім інше тлумачення щодо поділу на розряди...

Дякую!

Чи має даний закон зворотню силу? Ситуація наступна: чоловік належить до молодшого офіцерського складу, 1963 р.н., у віці 45-ти років (у 2008 р.) знявся з військового обліку відповідно до діючої на той час норми закону. На даний час йому виповнилося 56 років і постало питання: чому він не стоїть на військовому обліку? Чи він мусить знову ставати на військовий облік? Чи має закон зворотню силу?

25.12.2019 в 12:53:22 відповідь для Любов

Шановна, пані Любов!

Я не є юристом, однак, відповім так: ч.1 ст.58 Конституції України визначає, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі, окрім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Це стосується і самої Конституції. Норми цієї статті, як і ряду інших не можуть бути скасовані чи обмежені, навіть під час війни (це також визначено у Конституції України).

Якщо Ваш чоловік вважає, що поновлення його на обліку, виключно, за його власним бажанням, а не за бажанням військкомату, це те чого він прагне, тоді він може піти до військкомату, і стати на облік. Інакше ніхто не має права знову поставити Вашого чоловіка на облік, оскільки, на момент досягнення ним граничного віку перебування у запасі та резерві (за чинною на той момент редакцією ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"), його статус змінився на ""його звання" у відставці ".

Жодним законом не встановлено норм за якими з відставки переводять до запасу чи резерву.

Сподіваюсь, моя відповідь Вам допоможе. :)

22.12.2020 в 16:58:28 відповідь для Ігор

Стаття 27 ЗУ Про військовий обовязок і військову службу

. Зарахування в запас. Категорії запасу

1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в районних (міських) військових комісаріатах та відповідних органах інших військових формувань.

2. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії.

3. До запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

4. До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби.

{Частина четверта статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2523-VIII від 06.09.2018}

5. Військовозобов’язані, зараховані до запасу другої категорії, у разі здобуття під час перебування в запасі або служби у військовому резерві військово-облікової спеціальності переводяться до запасу першої категорії.

{Частина п'ята статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2523-VIII від 06.09.2018}

{Стаття 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1834-VI від 21.01.2010; в редакції Закону № 1127-VII від 17.03.2014}

Стаття 27 ЗУ Про військовий обовязок і військову службу

Зарахування в запас. Категорії запасу

1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в районних (міських) військових комісаріатах та відповідних органах інших військових формувань.

2. Запас військовозобов’язаних поділяється на першу і другу категорії.

3. До запасу першої категорії належать військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули під час її проходження військово-облікову спеціальність.

4. До запасу другої категорії належать військовозобов’язані, які не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не проходили військової служби.

{Частина четверта статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2523-VIII від 06.09.2018}

5. Військовозобов’язані, зараховані до запасу другої категорії, у разі здобуття під час перебування в запасі або служби у військовому резерві військово-облікової спеціальності переводяться до запасу першої категорії.

{Частина п'ята статті 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2523-VIII від 06.09.2018}

{Стаття 27 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1834-VI від 21.01.2010; в редакції Закону № 1127-VII від 17.03.2014}



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860