реєстрація човна

31.07.2019

оригінал документа, який підтверджує виключення судна з попереднього органу державної реєстрації судна. Човен новий

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Пам’ятайте, що процедура купівлі-продажу судна є важливим етапом у питаннях використання вами вашої власності, тобто судна. Поставтеся до цього процесу з належною увагою. Неправильне оформлення документів може стати причиною неможливості подальшої реєстрації судна.

У зв’язку з навігаційним періодом Інспекція Головного державного реєстратора флоту України інформує: згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1069 від 26.09.1997 р., державна реєстрація суден є обов’язковою. Експлуатація суден, які не зареєстровані згідно з чинним законодавством, не допускається.Суднові реєстраційні документи, що були оформлені органами реєстрації суден СРСР або установами, які на сьогодні не існують (ГІМС, УРІС, Держфлотнагляд), не підтверджують реєстрацію суден в Україні і не дозволяють їх експлуатувати, а тому мають бути замінені.

Для реєстрації власникам плавзасобів, які є фізичними особами, необхідно подати до Інспекції такі документи:

- копію паспорта;

- копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- копію документа, що підтверджує право власності на судно (договір купівлі-продажу та накладну з чеком, або, у випадках ввезення плавзасобу із-за кордону, — митну декларацію);

- знімки судна (вигляд з правого та лівого бортів);

- копію свідоцтва про придатність судна до плавання;

- документ від судновласника про відсутність або наявність заставних зобов’язань на судно;

- витяг із державного реєстру обтяжень рухомого майна;

- документ, який підтверджує виключення судна з попереднього органу державної реєстрації судна;

- копію квитанції про податок з власників водного транспорту (тільки при першій реєстрації);

- акт первинного техогляду судна.У разі виникнення змін технічних характеристик, тобто зміни двигуна, виникнення заставних зобов’язань на судно, зміни адреси, прізвища власника судна тощо, судновласник повинен упродовж двох тижнів звернутися до органів державної реєстрації суден з метою внесення потрібних змін до реєстраційних документів.

У разі переходу майнових прав на зареєстровані в Україні судна після укладання договору купівлі-продажу судна і передачі його іншому власникові, попередній судновласник повинен упродовж двох тижнів оформити виключення судна з органу державної реєстрації суден та здати оригінали реєстраційних документів.

Згідно з новим Податковим кодексом України, з 01.01.2011 р. набуває чинності і розділ VII цього кодексу — «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу». Перша реєстрація транспортного засобу — це його реєстрація, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше. Збір за першу реєстрацію судна згідно з Податковим кодексом залежить від виду та терміну, упродовж якого використовувався плавзасіб до моменту його першої реєстрації в Україні.

Від сплати збору за першу реєстрацію транспортних засобів звільняються (п.235.1 статті 235 Податкового кодексу) будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, дитячі будинки-інтернати, пансіонати для ветеранів війни і праці, геріатричні пансіонати, реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Тепер про неприємні моменти стосовно тих осіб, які намагаються нехтувати чинним законодавством з обов’язкової реєстрації плавзасобів. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення:

• стаття 116. Керування судноводіями річковими або маломірними суднами, не зареєстрованими у встановленому порядку, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (н.м.д.г.);

• стаття 116-1. Випуск у плавання маломірних суден, не зареєстрованих у встановленому порядку, — від одного до семи н.м.д.г.;

• стаття 116-3. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення органу реєстрації про будь-які зміни відомостей, що підлягають внесенню у встановленому порядку до Державного суднового реєстру України або Суднової книги України упродовж двох тижнів з дня цих змін, тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до тридцяти н.м.д.г. Ухилення від обов’язкової реєстрації судна тягне за собою накладення штрафу від 25 до 50 н.м.д.г.;

• стаття 118-15. Невиконання законних вимог посадових осіб органів морського і річкового транспорту щодо усунення порушень законодавства з безпеки судноплавства та державної реєстрації суден України, ненадання їм необхідної інформації або надання неправдивої інформації, створення інших перешкод для виконання покладених на них обов’язків тягнуть за собою накладення штрафу від семи до двадцяти н.м.д.г.

Варто знати

Тим, хто забув перелік необхідних документів або тільки планує придбати плавзасіб, варто знати, що, виходячи на воду на маломірному судні, при собі слід мати:

- судновий білет, який засвідчує право власності;

- свідоцтво на придатність до плавання, тобто техпаспорт з талоном техогляду;

- свідоцтво на право керування маломірним судном (права);

- талон попереджень з позначкою перевірки знань (проходити необхідно раз на три роки).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]