Дарування квартири

29.06.2019

Хочу подарувати своїй дочці 1/2 квартири, читав якщо родичам 1 та 2 групи то оцінку майна непотрібно робити але нотаріуси чомусь вимагають оцінку майна. Поясніть будь ласка як бути і за що платити. Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Якщо одержувачем подарунку є член сім’ї першого ступеня спорідненості, то подарунок обкладається за нульовою ставкою. Такими особами вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені (пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

За нульовою ставкою обкладається також нерухомість, отримана у подарунок особою, яка є інвалідом I групи, має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, а також вартість власності, отриманої дитиною-інвалідом. Для інших одарованих ставка податку складатиме 5% від вартості подарунка.

Зв'язатися з юристом
Artem, місто Харків
E-mail:[email protected]

при будь-якому відчуженні нерухомого майна, крім їх успадкування та дарування, та крім відчуження легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів незалежна оцінка майна, що підлягає відчуженню, є обов’язковою і нотаріус не посвідчить такі угоди без звіту про вартість майна і довідки про сплату необхідного податку.

В той же час введення 21 липня 2014 року Верховною Радою 1,5% військового податку зумовлює, що і у випадку успадкування і дарування майна незалежна оцінка також повинна проводитись, а посвідчення нотаріусом договорів успадкування та дарування повинно здійснюватись лише за наявності звіту з оцінки майна. Така вимога випливає з Податкового Кодексу України.

Зв'язатися з юристом
Artem, місто Харків
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]