Співпраця родичів в державній установі

Чи має місце порушення закону в разі співпраці в одному структурному підрозділі державного наукового інституту родичів: батька в якості начальника підрозділу та сина в якості підлеглого? Дякую за відповідь.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У Кодексі законів про працю України (далі — КЗпП) міститься стаття 251, присвячена питанню обмеження спільної роботи родичів на підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство). Суть цієї законодавчої норми полягає в тому, що якщо на підприємстві працюють близькі родичі чи свояки, то доцільно уникати ситуації, в результаті якої зазначені особи у зв’язку з виконанням трудових обов’язків будуть безпосередньо підпорядковані або підконтрольні одна одній. При цьому, якщо йдеться про підприємства державної форми власності, порядок запровадження такого обмеження встановлюється законодавством. Власники підприємств інших форм власності запроваджують такі обмеження на свій розсуд.Основним законодавчим актом, що регулює трудові правовідносини, є КЗпП. Відповідно до частини першої статті 251 КЗпП близькими родичами чи свояками є батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя. Отже, у разі запровадження обмеження роботи близьких родичів чи свояків на підприємстві, перелік, наведений у частині першій статті 251 КЗпП, є вичерпним і не підлягає розширеному тлумаченню.

Наприклад, незважаючи на те, що бабця та онука, згідно з нормами деяких правових актів, вважаються близькими родичами, на них не поширюватиметься обмеження спільної роботи на підприємстві, оскільки такі родині стосунки не передбачені частиною першою статті 251 КЗпП.

Якими нормативно-правовими актами визначається порядок обмеження спільної роботи родичів та свояків?

Обмеження спільної роботи родичів та свояків на підприємствах державної форми власності встановлено Постановою Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад і службу родичів в установах, на підприємствах та в організаціях усуспільненого сектора» від 4 червня 1933 р. (у редакції Постанови Ради Міністрів УРСР від 3 листопада 1980 р. № 593).

Зазначене обмеження прямо передбачено також статтею 12 Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 р. № 3723-XII, згідно з якою не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які в разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками. Таке саме застереження міститься й у пункті 7 Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 р. № 169.

Відповідно до пункту 4 статті 12 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 7 червня 2001 р. № 2493-III на службу в органи місцевого самоврядування не можуть бути прийняті особи, які в разі прийняття на службу в ці органи будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, що є близькими родичами чи свояками.

Слід зазначити, що передбачені законодавством обмеження спільної роботи родичів стосуються виключно посад безпосередньої підпорядкованості, підконтрольності або підлеглості. Таким чином, особу можна прийняти на роботу в інший відділ, управління, підрозділ, департамент тощо.Спільна робота близьких родичів обмежується не лише тоді, коли вони працюють на одному підприємстві і безпосередньо підпорядковані один одному, а й у разі виконання ними певних робіт. Найчастіше обмеження стосуються роботи, пов’язаної з можливістю прийняття рішень щодо інших підприємств, на яких працюють близькі родичіпосадової особи. Так, відповідно до статті 416 Митного кодексу України, посадові особи митних органів не можуть обіймати посади, перебування на яких передбачає прийняття рішень з питань діяльності підприємств: митних брокерів, митних перевізників, власників митних ліцензійних складів та складів тимчасового зберігання, а також службові зносини з такими підприємствами, якщо у штаті цих підприємств перебувають близькі родичі зазначених посадових осіб.

Згідно зі статтею 373 цього Кодексу особа митного органу не може здійснювати провадження у справі, якщо вона є родичем особи, яка притягується до відповідальності за порушення митних правил. Якщо керівник підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу, в якому здійснюється провадження у справі про порушення митних правил, є родичем особи, яка притягується до відповідальності, справа підлягає передачі до іншого митного органу. Забороні щодо участі у справі родича як понятого присвячено статті 57 і 372 зазначеного Кодексу.

Керівник, службовець або призначений експерт фінансової установи не можуть брати участі в підготовці та прийнятті рішення на користь установи або підприємства, в якому вони, їх близькі родичі або підприємство, яким вони володіють, мають діловий інтерес (ст. 10 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12 липня 2001 р. № 2664-III).Винятки із загального правила щодо обмеження спільної роботи родичів та свояків на державному підприємстві передбачено Постановою Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад і службу родичів в установах, на підприємствах та в організаціях усуспільненого сектора». Згідно з пунктом 17 цієї Постанови такі винятки можуть допускатися стосовно:

  • працівників, які займають безпосередньо підпорядковані або підконтрольні виборні посади;

  • спеціалістів сільського господарства, які працюють у державних сільськогосподарських підприємствах і організаціях, а також у науково-дослідних установах з сільського господарства, розташованих у сільській місцевості;

  • працівників лінійних підприємств залізничного транспорту, крім головних бухгалтерів та касирів цих підприємств;

  • працівників плаваючого складу суден річкового флоту і працівників експлуатаційних підприємств та організацій річкового транспорту (за винятком розташованих в обласних центрах), крім головних бухгалтерів і касирів цих підприємств та організацій;

  • працівників шляхових організацій, які здійснюють експлуатацію автомобільних шляхів загального користування, крім головних бухгалтерів та касирів цих організацій;

  • працівників з експлуатаційно-технічного обслуговування лінійних і станційних споруд зв’язку, радіо та телебачення;

  • працівників будівельно-монтажних і мостобудівних поїздів, механізованих колон та інших пересувних спеціальних будівельних формувань, крім головних бухгалтерів та касирів цих організацій;

  • лікарів лікувально-профілактичних і санітарно-профілактичних закладів охорони здоров’я;

  • наукових і педагогічних працівників, лекторів, бібліотекарів і бібліографів у всіх наукових, навчальних та виховних закладах;

  • артистів, художників і музикантів державних театрів, художніх колективів і студій;

  • працівників польових геологічних експедицій, партій, загонів і дільниць;

  • спеціалістів лісового і водного господарства, працівників освіти, медичних працівників, працівників культурно-освітніх закладів, працівників підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування споживчої кооперації, які працюють у сільській місцевості;

  • працівників ставкових і озерних рибоводних господарств, рибоводних заводів, нерестово-вирощувальних господарств та риборозплідників, крім головних бухгалтерів та касирів цих підприємств.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

може бути порушення у випадку прийняття рішень на користь сина, преміїї, надбавки і т.п. Тому є ст. 29 ЗУ "Про запобігання корупції"

Зв'язатися з юристом
Наталія Вікторівна, місто Львів
Телефон:981099295
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: особисті консультації здійснюються на платній основі, оплата - від 500 грн (в залежності від складності питання).
Написання процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за консультацію можлливо шляхом переказу на
карту Приват Банку



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860