щодо застосування п.217.4 ст.217 ПКУ

29.08.2018

ФОП здійснює роздрібний продаж алкогольних напоїв. Підтверджуючими документами на придбання алкоголю є фіскальні чеки Метро і Сільпо. При перевірці працівники ДФС посилаються на п.217.4 ПКУ та вважають, що чеки не можуть слугувати підтвердними документами на придбання, оскільки Сільпо та Метро вже включили акцизний податок при реалізації алкоголю. Як вважають податківці, здійснена реалізація кінцевому споживачу. Чи дійсно зазначена стаття передбачає саме це? Податківці погрожують штрафом у 6 800 грн.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня. Можлива ця інформація у чомусь буде корисною для вас.

Статтю 217.4, яку застосувують до Вас органи ДФС, можна трактувати у наступній формі. Норма щодо заборони сплати акцизного податку шляхом взаємниї заліків, зустрічниз зобов'язань, векселями та в інших формах, що не передбачають сплати сум такого податку коштами, поширена на всі види підакцизних товарів (продукції).Дана норма стосовно сплати акцизу зі спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів встановлена статтями 14 та 15 Закону України від 19.12.1995 №481-95/ВР "Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у межах бартерних (товарообмінних) операцій або інших операцій, що не передбачають їх оплати у грошовій формі, у тому числі векселями чи іншими видами боргових зобов'язань, покупець (отримувач) підакцизної продукції зобовязаний здійснити оплату суми підакцизного податку, включеного до ціни продукції, а також податку на додану вартість, нарахованого на таку ціну, виключно у грошовій формі. У такому ж порядку здійснюється оплата вартості виготовлення (переробки, обробки) підакцизної продукції на давальницьких умовах. Із запровадженням цієї норми Кодексу такий порядок сплати розповсюджується на всі види підакцизних товарів. Крім того, положенням ч.2 ст.17 Закону України від 19.12.1995 №481-95/ВР передбачено застосування фінансових санкцій у вигляді штрафу в розмірі вартості вартості відвантаженої продукції, у випадку сплати сум акцизного податку та податку на додану вартість в інших формах, які не передбачають сплату таких платежів коштами". Тобто, відповідно до даної статті нібито проблем у Вас ніяких немає. Можливо операції необхідно проводити виключно у валюті, тобто безготівкові розрахунки не повинні відбуватися,а, можливо проблеми вони вбачають в наступному, що також повинно бути при здійсненні Вашої діяльності. Підприємцю, який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями, забороняється приймати для продажу та зберігання алкогольні напої від юридичних і фізичних осіб, які не мають ліцензії на виробництво або на право імпорту чи оптової торгівлі алкогольними напоями (п. 8 Правил №854). А отже, щоб підтвердити, що це правило не було порушено, підприємцю варто мати копію такої ліцензії, завірену постачальником. Тобто повинна бути така Ліцензія у Вас в наявності.

Крім того, якщо підприємці є платниками ПДВ, вони мають оформляти і зберігати у загальному порядку податкові накладні — як виписані, так і отримані. Оскільки, податкова накладна відображає більш точну юридично підтверджену інформацію аніж фіскальний чек.

Бажаю гарного дня та успішного вирішення питання!

Зв'язатися з юристом
Гавриченкоо Оксана, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 50 грн.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]