Стаття 256. Зміст протоколу про адміністративне правопорушення, КУпАП

22.08.2016

если в протоколе есть исправление т.е исправлена дата 5 на 6 исправление явно видно.можно ли доказать что протокол не действителен? если можно то на какие статьи ссылаться?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

При складенні протоколу про адмінправопорушеннями працівниками органів поліції-усі реквізити протоколу про адміністративне правопорушення заповнюються чорнилом чорного або синього кольору, розбірливим почерком, державною мовою. Згідно із пунктом 7 частини ІІ Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої наказом міністерства внутрішніх справ від 06.11.2015 № 1376, не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу про адміністративне правопорушення, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне правопорушення підписано особою, стосовно якої його складено! Протокол про адміністративне правопорушення складається у двох примірниках, один з яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Такий протокол про адміністративне правопорушення складається на спеціальному бланку, що виготовлений друкарським способом згідно з технічним описом бланка протоколу про адміністративне правопорушення на якому проставлено відповідні серію та номер.

Протокол про адміністративне затримання органами поліції особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, складається на спеціальному бланку, виготовленому друкарським способом згідно з технічним описом бланка протоколу про адміністративне затримання. Усі реквізити протоколу про адміністративне затримання заповнюються розбірливим почерком. Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу про адміністративне затримання, а також унесення додаткових записів після того, як протокол про адміністративне затримання підписано особою, щодо якої його складено.

Посадова особа органу поліції, уповноважена розглядати справи про адміністративні правопорушення, при розгляді скарги на постанову по справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обґрунтованість її винесення і приймає одне з таких рішень: 1) залишає постанову по справі про адміністративне правопорушення без зміни, а скаргу без задоволення та виносить рішення щодо залишення постанови по справі про адміністративне правопорушення без змін, а скарги або подання прокурора без задоволення, 2) скасовує постанову по справі про адміністративне правопорушення і надсилає справу на новий розгляд та виносить рішення щодо скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення та надсилання справи на новий розгляд, 3) скасовує постанову по справі про адміністративне правопорушення і закриває справу та виносить рішення щодо скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення і закриття справи, 4) змінює захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, але без посилення стягнення, та виносить рішення щодо зміни заходу стягнення. Копія рішення по скарзі на постанову протягом трьох днів надсилається особі, щодо якої її винесено, у той самий строк копія постанови надсилається потерпілому на його прохання.

Відповідно до пункту 2 частини ІІ Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом міністерства юстиції від 12.03.2016 № 672/5, у протоколі про адміністративне правопорушення, складеному працівниками органів юстиції, не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, що заносяться до протоколу, а також унесення додаткових записів після того, як протокол підписаний особою, щодо якої він складений!

Все це означає, що якщо таке виправлення траплялось-то адмінпротокол має вважатись недійсним!

Постанову по справі про адміністративне  правопорушення  може бути оскаржено прокурором у випадках, передбачених частиною п’ятою статті  7  кодексу про адміністративні правопорушення, ще-особою, щодо якої її винесено, а також потерпілим. Постанову по справі про адміністративне  правопорушення  може бути оскаржено: 1)  постанову адміністративної комісії - у виконавчий комітет відповідної  ради  або  в  районний,  районний у місті, міський чи міськрайонний     суд, 2) рішення  виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради - у відповідну раду або в районний, районний у місті, міський чи    міськрайонний   суд, 3) постанову іншого органу (посадової особи)  про  накладення адміністративного    стягнення,    постанову    по    справі   про адміністративне   правопорушення   у  сфері  забезпечення  безпеки дорожнього   руху,   зафіксоване   в   автоматичному  режимі-у вищестоящий  орган  (вищестоящій  посадовій особі) або в районний, районний  у  місті,  міський  чи  міськрайонний  суд. Скарга  подається  в  орган  (посадовій  особі),  який  виніс постанову по справі про адміністративне правопорушення, якщо  інше не  встановлено  законодавством  України.  Скарга,  що   надійшла, протягом трьох діб надсилається разом із справою органу (посадовій особі), правомочному відповідно до цієї статті її розглядати. Скаргу  на  постанову  по    справі    про    адміністративне правопорушення  може  бути  подано  протягом  десяти  днів  з  дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення  у  сфері  забезпечення  безпеки дорожнього руху, у тому  числі  зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів  з  дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку  з  поважних  причин  цей  строк за заявою особи, щодо якої винесено   постанову,   може  бути  поновлено  органом  (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу. Скарга   на   постанову   по   справі   про   адміністративне правопорушення  розглядається  правомочними  органами  (посадовими особами)  в  десятиденний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законами України. Орган  (посадова  особа)  при розгляді скарги на постанову по справі  про  адміністративне правопорушення перевіряє законність і обгрунтованість винесеної постанови і приймає одне з таких рішень: 1) залишає постанову без зміни, а скаргу без задоволення, 2) скасовує постанову і надсилає справу на новий розгляд, 3) скасовує постанову і закриває справу, 4) змінює захід стягнення в межах,  передбачених  нормативним актом про відповідальність за  адміністративне  правопорушення, з тим, однак, щоб стягнення не було посилено. Якщо  буде  встановлено,  що  постанову   винесено    органом (посадовою особою), неправомочним вирішувати цю  справу,  то  така постанова  скасовується  і  справа   надсилається    на    розгляд компетентного органу (посадової особи).

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.

Крім вищезгаданих нормативно-правових актів, Ви можете посилатись на норми Кодексу про адміністративні правопорушення (статті від 287до 207-10), ще, залежно від органу, що здійснював провадження по справі про адміністративне правопорушення-на Порядок оформлення протоколів про адміністративні правопорушення та внесення приписів Національним агентством з питань запобігання корупції, затверджений рішенням національного агенства з питань запобігань корупції від 09.06.2016, Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері державної реєстрації, затвердженої наказом міністерства юстиції від 12.08.2016, Інструкцію з оформлення органами Державного комітету лісового господарства України матеріалів про адміністративні правопорушення, затверджену наказом державного комітету лісового господарства від 31.08.2010, Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною міграційною службою України, затверджену наказом міністерства внутрішніх справ від 28.08.2013, Інструкцію з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затверджену наказом міністерства внутрішніх справ від 07.11.2015, Інструкцію з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення, затверджену наказом міністерства фінансів від 02.07.2016, Інструкцію з оформлення протоколів про військові адміністративні правопорушення, затверджену наказом міністерства оборони від 19.05.2015, чи інші подібні акти.

Щодо різних інших документів-то, відповідно до норм Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом міністерства юстиції від 18.06.2015, не допускається виготовляти копії документів з нерозбірливим текстом, підчистками, приписами та іншими необумовленими виправленнями. Під час перевіряння наявності та стану документів забороняється, зокрема, робити будь-які позначки, виправлення, записи в облікових документах. При виконанні запитів громадян та установ, якщо окремі частини оригіналу документа (слова, вислови, виправлення) важко розібрати або ж вони викликають сумнів у справжності, у відповідних місцях витягу роблять примітки: «Так у документі», «У тексті нерозбірливо».

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]