запобігання корупції

21.08.2018

може орган місцевого самоврядування така,як сільська рада , отримувати подарунки чи сувеніри від юридичної особи на честь святкування якоїсь події або свята? І що потрібно мати для того, щоб довести,що цей сувенір отриманий до свята?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Так, відповідно до частини першої статті 8 Закону (3206-17) особам, уповноваженим на виконання функцій держави або органів місцевого самоврядування та деяким прирівняним до них особам, забороняється приймати дарунки (пожертви), за рішення, дії чи бездіяльність в інтересах дарувальника, що приймаються, вчиняються як безпосередньо такою особою, так і за її сприяння іншими посадовими особами та органами. Крім того, категорично забороняється приймати будь-який дарунок (пожертву) від підлеглої особи.

Загальна заборона має винятки - "дозволені" дарунки та пожертви. До них належать наступні:

1. Дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність та пожертви, за наявності двох умов:

а) такі дарунки чи пожертви не можуть прийматися за вчинені рішення, дії чи бездіяльність в інтересах дарувальника, що приймаються, вчиняються як безпосередньо особою, якій надається дарунок чи пожертва, так і за її сприяння іншими посадовими особами та органами;

б) якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово, а сукупна вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, - однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет на 2014 рік"встановлено такий розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі: з 1 січня - 1218 гривень, з 1 липня - 1250 гривень з 1 грудня - 1301 гривень. У зв'язку з цим упродовж 2014 року з одного джерела дозволяється отримувати як прояви гостинності дарунки не більше ніж на 1218 гривень. У той же час, вартість дарунка (пожертви) отриманого одноразово в період з 1 січня по 1 липня 2014 року не може перевищувати 625 гривень, а з 1 грудня до кінця року — 650,5 гривень.

Таке обмеження вартості дарунка не поширюється на дарунки, які даруються близькими особами. Близькими особами Закон ( 3206-17 ) визначає подружжя, дітей, батьків, рідних братів і сестер, діда, бабу, онуків, усиновлювачів, усиновлених, а також інших осіб за умови їх постійного проживання разом із суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення.

Отже в даному випадку мова йде не тільки про близьких осіб суб'єкта відповідальності за корупційні правопорушення, з якими він перебуває у офіційному родинному зв'язку, а й про інших членів його сім'ї, за умови, якщо вони проживають разом та ведуть спільне господарство, як це передбачено частиною другою статті 3 Сімейного кодексу України ( 2947-14 ), відповідно до якої сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Крім того, дарунками не вважаються загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Враховуючи вимоги Закону ( 3206-17 ), до особистих подарунків належать подарунки, одержані від близьких осіб, давніх друзів та добрих знайомих, які дарують подарунки з нагоди, наприклад, дня народження, ювілею, або загальновизнаного свята (Новий рік, Міжнародний жіночий день, День захисника Вітчизни) за умови, що їх дарунки не впливатимуть на прийняття публічними службовцями правомірних рішень або не створюватимуть враження, що це може впливати на їхні рішення.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую за відповідь, але я запитувала конкретно сільська рада,як юридична особа, а не держслужбовець , може отримувати подарунки чи сувеніри від юридичної особи на честь святкування якоїсь події або свята? І що потрібно мати для того, щоб довести,що цей сувенір отриманий до свята?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]