Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

чи може комунальне підприемство передати свій спец дозвіл на водокористування іншому кп за рішенням сесії

Згідно із водним кодексом від 6-го червня 1995-го року, використання води-процес вилучення води для використання у виробництві з метою отримання продукції та для господарсько-питних потреб населення, а також без її вилучення для потреб гідроенергетики, рибництва, водного, повітряного транспорту та інших потреб; водокористування-використання вод (водних об'єктів) для задоволення потреб населення, промисловості, сільського господарства, транспорту та інших галузей господарства, включаючи право на забір води, скидання стічних вод та інші види використання вод (водних об'єктів). До компетенції обласних, Київської та Севастопольської міських рад, зокрема, належить видача дозволів на спеціальне водокористування. До компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, належить в т. ч. і видача, анулювання, здійснення переоформлення та видача дублікатів дозволів на проведення робіт на землях водного фонду у межах прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів, у внутрішніх морських водах, лиманах і територіальному морі. До компетенції обласних, Київської міської державних адміністрацій тощо-належить, зокрема, і видача дозволів на спеціальне водокористування. Спеціальне водокористування-це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів. Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб. Спеціальне водокористування є платним. Дозвіл на спеціальне водокористування надається безоплатно. Строк видачі дозволу на спеціальне водокористування або надання письмового повідомлення про відмову в його видачі становить не більше тридцяти календарних днів з дня надходження на розгляд заяви та відповідних документів.

У користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, лікувальних, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт (більшість з цих цілей-належать до спеціального водокористування) можуть надаватися водосховища (крім водосховищ комплексного призначення), ставки, озера та замкнені природні водойми. Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об'єкти, що: використовуються для питних потреб; розташовані в межах територій та об'єктів, що перебувають під охороною відповідно до закону "Про природно-заповідний фонд України". Водні об'єкти надаються у користування за договором оренди земель водного фонду на земельних торгах у комплексі із земельною ділянкою. Відповідальність за порушення водного законодавства несуть особи, винні у, зокрема, в недотриманні умов дозволу або порушенні правил спеціального водокористування.

За Порядком видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженим постановою кабінету міністрів від 13 березня 2002 р., дозволи видаються на підставі заявки юридичної або фізичної особи з обґрунтуванням потреби у воді; видача (відмова у видачі,  переоформлення, видача дубліката, анулювання) дозволу на спеціальне  водокористування здійснюється також відповідно до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Згідно з цим законом від 06.09.2005, підставами для переоформлення документа дозвільного характеру є: зміна найменування суб'єкта господарювання-юридичної особи або прізвища, імені, по батькові фізичної особи-підприємця; зміна місцезнаходження суб'єкта господарювання тощо. Згідно Положення про порядок видачі дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, затвердженого постановою уряду від 10 серпня 1992 року, дозвіл на спеціальне використання природних ресурсів-це офіційний документ, який  засвідчує право підприємств, установ, організацій, громадян на використання конкретних природних ресурсів у межах затверджених лімітів.

Ні у вищеназваних нормативних актах, ні в законі «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року, ні в навчальній юридичній літературі не згадується передання дозволів на спеціальне використання іншим суб’єктам підприємництва. Натомість, за кодексом про адміністративні правопорушення від 7.12.1984, а саме-статті 60 «Порушення правил водокористування», забір води з порушенням планів водокористування, самовільне проведення гідротехнічних робіт, безгосподарне використання води (добутої або відведеної з водних об'єктів), порушення правил ведення первинного обліку кількості вод, що забираються з водних об'єктів і скидаються до них, та визначення якості вод, що скидаються-тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За кримінальним кодексом від 5 квітня 2001 р. (ст. 239-2), незаконне заволодіння поверхневим (ґрунтовим) шаром земель водного фонду в особливо великих розмірах (більше 10-ти кубічних метрів)-карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб-карається обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки-караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. За ст. 249 цього ж кодексу, незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду-карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

На мою думку, передання дозволу на спеціальне водокористування чи на щось інше-є неправовим за характером, оскільки дозвіл видається конкретному суб’єктові, який відповідає вимогам для дозвільної діяльності, інший ж суб’єкт-не знати, чи відповідає таким вимогам, для встановлення цього і треба здійснити видачу йому іншого дозволу. Це інше комунальне підприємство може мати дозвіл на спеціальне водокористування, тоді-йому можна передати водний об’єкт у користування тощо.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]