Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня! Будь ласка напишіть пошагово порядок ліквідації або припинення неприбудкової громадської організації. Дякую.

Доброго вечора, Деонис. Законом передбачено два способи припинення діяльності громадського об’єднання:

1) добровільне, за рішенням громадського об'єднання, прийнятим вищим органом управління:


- шляхом саморозпуску;


- реорганізація шляхом приєднання до іншого громадського об'єд-нання такого самого статусу;

2) за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громад-ського об'єднання.

Громадське об'єднання має право у будь-який час прийняти рішення про припинення своєї діяльності (саморозпуск).

Діяльність громадського об'єднання без статусу юридичної особи вважається припиненою з дня отримання повідомлення про таке рішення від особи, уповноваженої представляти це об'єднання, реєстраційною службою. На підставі зазначеного повідомлення реєстраційна служба вносить відомості про припинення діяльності зазначеного громадського об'єднання до Реєстру громадських об'єднань.


Рішення про саморозпуск приймається у порядку, встановленому статутом цього громадського об'єднання. Вищий орган управління, який прийняв рішення про саморозпуск громадського об'єднання, створює ліквідаційну комісію або доручає керівному органу здійснювати повноваження ліквідаційної комісії для проведення припинення громадського об'єднання як юридичної особи, а також приймає рішення щодо використання коштів та майна громадського об'єднання після його ліквідації відповідно до статуту.

Прийняте рішення про саморозпуск громадське об'єднання подає (або надсилає) до реєстраційної служби. При цьому до рішення обов’язково додаються:

- оригінал свідоцтва про реєстрацію громадського об'єднання (або його дубліката);

- оригінал статуту громадського об'єднання (або його дубліката);

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Реєстраційна служба протягом десяти робочих днів з дня отримання зазначених документів приймає рішення про визнання або відмову у визнанні рішення про саморозпуск громадського об'єднання.

Якщо за наслідком розгляду поданих документів встановлено відсутність порушень вимог Законів України "Про громадські об’єднання", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та статуту громадського об'єднання, реєстраційна служба забезпечує внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідного запису та вносить дані про зазначене рішення громадського об'єднання до Реєстру громадських об'єднань.

У разі ж виявлення порушення вимог зазначених Законів та статуту при прийнятті рішення про саморозпуск, реєстраційна служба приймає рішення у формі наказу про відмову у визнанні рішення про саморозпуск громадського об'єднання. Невід'ємним додатком до рішення є висновок, який має бути вмотивованим та містити вичерпні підстави відмови. Копія зазначеного рішення видається (або надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення) громадському об'єднанню не пізніше наступного дня після його прийняття.

Відмова у визнанні рішення про саморозпуск громадського об'єднання має наслідком втрату чинності зазначеним рішенням.

З дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про рішення громадського об'єднання про саморозпуск розпочинається процедура припинення громадського об'єднання як юридичної особи та набуває повноважень ліквідаційна комісія.

Припинення громадського об'єднання включає:

- припинення внутрішньоорганізаційної діяльності громадського об'єднання;
- припинення громадського об'єднання як юридичної особи.

Припинення діяльності громадського об'єднання розпочинається:
- з дня внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і Реєстру громадських об’єднань;
- з дня набрання законної сили рішенням суду про заборону цього громадського об'єднання. З цього ж дня припиняється членство (участь) у громадському об'єднанні.

Припинення внутрішньоорганізаційної діяльності громадського об'єднання, у тому числі передання до відповідних архівних установ документації громадського об'єднання, здійснюється протягом 60 днів з дня внесення записів до Реєстрів або набрання законної сили рішенням суду. Протягом встановленого часу управління поточними справами громадського об'єднання, спрямованими на припинення його діяльності, здійснює керівний орган громадського об'єднання. Після завершення зазначених дій діяльність керівного органу громадського об'єднання припиняється (за винятком покладених на нього повноважень ліквідаційної комісії, комісії з реорганізації).

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]