Пенсія за вислугу років

Чому в ПФ мені не зараховують строкову службу в армії до стажу для виходу на пенсію за вислугу років вчителям?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Тут не все так просто, як хотілося б.

Термін перебування на строковій службі в армії буде зарахований лише в тому випадку, якщо за цей період Ви, або за Вас буди сплачені страхові внескі до фонду держ. страхування.

Саме тоді термін перебування на строковій службі буде прирівняно до робочого періоду.

Зв'язатися з юристом
Олег Вікторович, місто Київ
Телефон:0637323860
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання консультацій або складання документів виключно на платній основі. Ціни врегульовуємо в ході обговорення.

Доброго дня! Всі пенсії за вислугу років призначаються при наявності певної тривалості стажу роботи на таких посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років. В даному випадку, щоб була призначена пенсія як педагогічному працівнику, рахується лише спеціальний стаж, тобто періоди роботи саме педагогічної діяльністі. Особи, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню (за умови сплати внесків). Тому стаж строкової служби буде зараховуватися в загальний стаж, а не в спеціальний.

Також, однією з обов язкових умов для призначення пенсії по вислузі років є звільнення з роботи, яке дає право на пенсію по вислузі років. В даному випадку, при призначенні такої пенсії не можна продовжувати займатися педагогічною діяльністю.

Зв'язатися з юристом
Клюка Тетяна Миколаївна, місто Чернігів
E-mail:[email protected]

Доброго дня. А як тоді бути з відповідю Вашого колеги? Хто з вас правий? Його варіант відповіді:
"Дії ПФ в даному випадку не законні, з огляду на наступне. До страхового стажу зараховуються періоди догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і час проходження строкової військової (альтернативної) служби, бо за ці періоди за працівника сплачуються страхові внески до Пенсійного фонду за рахунок коштів соціального страхування для тих, хто доглядає дитину до 3 років, та бюджетних коштів військових частин для тих, хто проходить строкову військову службу.

Відповідно до статті 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" , передбачено, що у стаж роботи, що дає право на трудову пенсію, зараховується військова служба і перебування в партизанських загонах і з'єднаннях, служба в органах державної безпеки і органах внутрішніх справ, незалежно від місця проходження служби.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" час проходження військової служби зараховується громадянам до загального стажу роботи, страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Стаття 8 Закону України "Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей" передбачає, що час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх загального і безперервного трудового стажу, страхового стажу, а також до стажу роботи за спеціальністю.

Статтею 2 цього Закону передбачено, що ніхто не вправі обмежувати військовослужбовців та членів їх сімей у правах і свободах, визначених законодавством України.

Частиною третьою статті 8 цього ж Закону визначено, що за військовослужбовцями строкової служби, які до призову працювали на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, зберігається при звільненні з військової служби право на працевлаштування їх в тримісячний строк на те ж підприємство, в установу чи організацію або їх правонаступники на посаду, не нижчу за ту, яку вони займали до призову на військову службу. Їм надається матеріальна допомога в розмірі місячної заробітної плати за рахунок коштів державного бюджету. Вони користуються за інших рівних умов переважним правом на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці протягом двох років з дня звільнення з військової служби".

28.04.2018 в 15:19:52 відповідь для Сергій

Я згодна з колегою, що перід строкової служби буде зараховано до загального стажу, а не до спеціального. Якщо ви б звернулися до ПФ за призначенням пенсії за віком то ніяких питань щодо стажу у ПФ не виникало. Пенсія за віком і пенсія за вислугу років це різні пенсії, і різні умови для їх призначення. Право на пенсію за вислугою років мають право особи лише за наявності певного "спеціального стажу" на певних посадах, якщо ви пропрацювали 25 років - для жінок, 30 - для чоловіків тільки на педагогічних посадах, то питань в ПФ також не виникало.

Як зараз ПФ призначає пенсію по вислузі років сказати не можу, так як від 03.10.2017 років у Законі "Про загально обов язкове державне пенсійне страхування" вид пенсії як по вислузі років був скасований. Збережено право виходу на пенсію по вислузі для війсковослужбовців, пенсійне забезпечення яких регулюється спеціальним законом.

Зв'язатися з юристом
Клюка Тетяна Миколаївна, місто Чернігів
E-mail:[email protected]
28.04.2018 в 15:34:02 відповідь для Сергій

Відповідно до ст. 37 "Про науково і науково -технічну діяльність" ( до якої внесені зміни Законом від 03.10.2017 року)

Стаття 37. Пенсійне забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників

1. Пенсійне забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників здійснюється відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

{Стаття 37 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1774-VIII від 06.12.2016; в редакції Закону № 2148-VIII від 03.10.2017

А відповідно до Закону Про загальнообов язкове державне пенсійне страхуваня"

Стаття 9. Види пенсійних виплат і соціальних послуг

1. Відповідно до цього Закону в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:

{Абзац перший частини першої статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2148-VIII від 03.10.2017}

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності;

{Пункт 2 частини першої статті 9 в редакції Закону № 2148-VIII від 03.10.2017}

3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

Виду пенсії по вислузі зроків від 03.10 2017 не передбачено.

Зв'язатися з юристом
Клюка Тетяна Миколаївна, місто Чернігів
E-mail:[email protected]

Читайте уважніше відповідь Вашого колеги:

"Відповідно до статті 2 Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" час проходження військової служби зараховується громадянам до загального стажу роботи, страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби".

Відповідно до статті 2 Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" час проходження військової служби зараховується громадянам до загального стажу роботи, страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі

1. Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Ви мене також не розумієте... Як трактувати

2 статтю Закону " Про військовий обов"язок..."?

Називається: "Добалакалися!!!" Служити в армії - служив, а відношення до того ніякого не маю...

В 2 статті Закону не пише, що вони мали на увазі, коли її писали...

УХВАЛА ВІД 12.10.2017 № 577/2537/17 ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2017 р.Справа N 577/2537/17Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Макаренко Я.М.

Суддів: Шевцової Н.В., Мінаєвої О.М.

за участю секретаря судового засідання Шалаєвої І.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області на постанову Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 07.08.2017 р. по справі N 577/2537/17

за позовом ОСОБА_1

до Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області

про визнання дій неправомірними та зобов'язання до вчинення певних дій,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 (на далі позивач) звернувся до Конотопського міськрайонного суду Сумської області з позовною заявою до Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області (на далі відповідач)в якій просив суд:

- визнати протиправними дії Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області щодо відмови в зарахуванні до спеціального стажу роботи, що визначає право на призначення пенсії за вислугу років, період проходження ОСОБА_1 строкової військової служби в Збройних Силах СРСР з 09 травня 1980 року по 11 травня 1982 року;

- забов'язати Конотопське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області зарахувати до спеціального стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років працівнику освіти, періоду проходження строкової військової служби в Збройних Силах СРСР з 09 травня 1980 року по 11 травня 1982 року, з часу звернення за призначенням пенсії за вислугою років.

Постановою Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 07.08.2017 р. задоволено позов.

Визнано неправомірними дії Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області щодо відмови в зарахуванні до спеціального стажу роботи, що визначає право на призначення пенсії за вислугу років, періоду проходження строкової військової служби в Збройних Силах СРСР з 09 травня1980 року по 11 травня 1982 року.

Зобов'язано Конотопське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області вчинити дії щодо зарахування ОСОБА_1 до спеціального стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років працівнику освіти, періоду проходження строкової військової служби в Збройних Силах СРСР з 09 травня 1980 року по 11 травня 1982 року, з часу звернення за призначенням пенсії за вислугу років

Відповідач не погодившись с рішенням суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, в якої, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, просить скасувати постанову Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 07.08.2017 р. у справі N 577/2537/17, та прийняти нову постанову в якій відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову.

Відповідно до ст. 41 КАС України фіксування судового процесу за допомогою технічного звукозаписувального засобу не здійснювалося.

Колегія суддів, заслухавши доповідь обставин справи, перевіривши рішення суду першої інстанції та доводи апеляційних скарг, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що 23.12.2016 року позивачу виповнилося 55 років.

12.04.2017 року ОСОБА_1 звернувся до відповідача з заявою про призначення пенсії за вислугу років згідно Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

В листі N 5278/03-11 від 28.04.2017 року Конотопське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області зазначило, що позивачу відмовлено у призначення пенсії за вислугу років згідно п. "е" ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у зв'язку з відсутністю необхідного пільгового стажу та в зв'язку з не звільнення з посади, яка дає право на призначення пенсії за вислугою років. Зокрема, час проходження військової служби не зараховано до спеціального стажу, який дає право на призначення пенсії за вислугу років (а. с. 6).

Згідно довідки, виданої відділом освіти Конотопської міської ради N 190 від 05.04.2017 року про спеціальний стаж роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, ОСОБА_1 працював на посаді вчителя історії та суспільствознавства Конотопської середньої школи N 9 з 15.08.86 року по 12.12.94 року; заступником директора з навчально- виховної роботи з 02.10.2000 року по 02.09.2012 року; вчителем історії, трудового навчання, основ охорони здоров'я з 03.09.2012 року по теперішній час. Підтверджений спеціальний стаж роботи для призначення пенсії за вислугу років становить 24 роки 10 місяців 03 дня (а. с. 13), що також підтверджується записами в трудовій книжці (а. с. 10-12).

З копії військового квитка ББ N 171998 встановлюється, що позивач проходив строкову військову службу в лавах Радянської армії з 09.05.80 року по 11.05.82 року (а. с. 9).

Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив с того, що відповідачем протиправно відмовлено позивачу в зарахуванні періоду проходження строкової військової служби в Збройних силах СРСР з 09 травня 1980 року по 11 травня 1982 року до пільгового стажу для призначення пенсії.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду першої інстанції виходячи з наступного.

Відповідно до п. "е" ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи з 01 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року - не менше 26 років 6 місяців за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим законом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 2 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу від 25 березня 1992 року N 2232-XII, військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов'язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Ч. 1 ст. 8 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"встановлено, що час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Отже, зі змісту вказаних норм випливає, що проходження строкової військової служби в Збройних Силах СРСР зараховується до спеціального стажу,що дає право на отримання пенсії за вислугу років, а тому колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про протиправність дій відповідача щодо відмови в зарахуванні періоду проходження строку військової служби до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років.

Посилання відповідача в апеляційній скарзі, що служба в армії не може бути зарахована до спеціального стажу у зв'язку з тим, що позивач не проходив службу в армії у закладах наведеного у Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.11.93 року за N 909, колегія суддів вважає безпідставним, оскільки приписами Законів України Про пенсійне забезпечення та Про військовий обов'язок і військову службу передбачено зарахування вказаного періоду до стажу роботи за спеціальністю.

Отже, колегія суддів переглянувши, у межах апеляційних скарг, рішення суду першої інстанції, вважає, що суд першої інстанції вірно встановив фактичні обставини справи, ретельно дослідив наявні докази, дав їм належну оцінку та прийняв законне та обґрунтоване рішення у відповідності з вимогами матеріального та процесуального права.

Відповідно до ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. ст. 160, 167, 195, 196, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. ст. 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Конотопського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області залишити без задоволення.

Постанову Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 07.08.2017 р. по справі N 577/2537/17 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя (підпис)ОСОБА_2Судді (підпис) (підпис) ОСОБА_3 ОСОБА_4 Повний текст ухвали виготовлений 17.10.2017 р.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]