Порушення ст.31 Конституціі

Добрий день. У мене таке питання - на робочому місці я вела листування по ел.пошті з колегою з іншого підрозділу. Зайшов в кабінет начальник і став вимагати показати листування. Я відмовилася, сказавши, що це моє право. Тоді начальник запросив двох підлеглих, прочитав при них вголос текст листування та переслав собі на ел. пошту. Потім давав читати це листування всім колегам, при цьому називаючи мене поза очі "крисою". Яким чином я можу доказати неправомірність дій начальника?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Ірина, згідно ст.31 Конституції України кожному гарантується право на таємницю листування, але дане право має межі свого застосування.

Ви, як особа, маєте право на таємницю приватного, особистого життя. Дане право означає, що ніхто не має права збирати про Вас інформацію, яка стосується Вашого особистого життя будь-яким чином( листування, особиста кореспонд., телеф. розмови, переписка тощо), крім встановлених законом випадків.

Однак, якщо Ви знаходитесь на робочому місці, Ви маєте працювати, а не вирішувати свої особисті питання. Відповідно, усі переписки, листування і т.д. мають носити виключно робочий характер.

Якщо Ви, здійснюєте листування на робочому місці, в робочий час, з робочого комп`ютера з колегою із іншого відділа, Ваш керівник має право цікавитись чим зайняті його підлеглі у робочий час.

Ваш керівник не має права лізти тільки до Ваших особистих речей - телефона, планшета, ноутбука.

Думаю Ви зрозуміли, що я маю на увазі.

Крім того, навіть якщо б Ваш керівник, не поцікавився на пряму чим Ви зайняті, за умов використання Вами робочої техніки, він міг би це з`ясувати і без Вашого відома, скориставшись Вашою відсутністю( у не робочий час), техніка це нині дозволяє.

Тож будьте уважні, Ваша безпека у Ваших руках.

Стосовно неправомірності дій керівника я не буду давати жодних оцінок, так як не знаю, яка саме інформація була оприлюднена ним і ряд інших моментів, скажу лише одне. Доводити неправомірність таких дій можна лише в судовому порядку. Як довго Ви залишитесь працювати після подачі позову також не знаю.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Доброго дня, Ірина Георгіівна.

Що ви що ваш начальник діяли не правомірно. Ви діяли цілком незаконно, а ваш начальник частково порушив закон щодо вашої честі та гідності.

Однак, начальник легко доведе вашу провину, а ось ви теж саме зробити нажаль не зможете.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

25.04.2018 в 20:01:21 відповідь для Nikjlay Kasyanov

Дякую, але листування було не приватне, а по темі службовоі перевірки



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]