Условия возврата моб.телефонов и смартфонов

На сайтах интернет магазинов, торгующих телефонами и смартфонами предусмотрен возврат товара в 14-дневный срок после его покупки. Однако некоторые фирмы выставляют, на мой взгляд, абсурдные и нелогичные требования как условия возврата. Вот например:

"для мобильных телефонов допускается: звонки не более 5 минут, не более 5 sms, не более 5 мегабайт интернета" (https://xn--80a1aif.xn--j1amh/garantiya-sota-kiev....).

Вопрос. Правомерны ли такие требования продавцов и не противоречат ли они Закону о защите прав потребителя?

Благодарю за ответ.

Андрей Литовченко

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановний Андрій Васильович.

Відповідно до українського законодавства, телефон без браку і несправності можна повернути в магазин протягом 14 днів. Зрозуміло, він не повинен мати слідів використання і зберігати товарний вигляд.

Якщо з товарним виглядом пристрою все більш-менш зрозуміло (не допускаються подряпини дисплея, пошкодження корпусу, упаковки і т.п.), то за якими ж критеріями визначається, чи був телефон у використанні?

Достатньою підставою для відмови повернути гроші за телефон є перепрошивка пристрою, установка сторонніх додатків або наявність в пам’яті смартфона користувацького контенту — фотографії, музика, відео. Крім того, якщо з телефону були здійснені дзвінки сумарною тривалістю більше 5 хвилин — пристрій назад не приймуть.

Якщо огляд не виявив ніяких підстав для відмови в прийомі телефону назад в магазин на реалізацію, покупець може або повернути свої гроші, або обміняти смартфон на новий, в тому числі з доплатою.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]