тимчасовий виїзд дитини за кордон

11.04.2018
Розділ: Алименты

Чи потрібно брати дозвіл щодо тимчасового виїзду за кордон дитини 12 років у батька, який розлучений з мамою, з дитиною не проживає і не сплачує аліментів, але немає рішення суду про те з ким проживатиме дитина, як вказується в ст. 157 СКУ. Той їз батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина...

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Дозвіл потрібно брати у батька,але якщо він не сплачує аліменти і це може бути підтверджено довідкою виконавчої служби то в такому разі можна вивезти дитину без його згоди.

Для підтвердження проживання дитини з вами може бути довідка з місця проживання дитини або акт обстеження органу опіки та піклування.

Зв'язатися з юристом
Поремчук Людмила Іванівна, місто Луцьк
Телефон:0661580876
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість консультації складає 300грн. Вартість подяки можете скидати на картку чи звернутись особисто до мене за телефоном 0661580876. Номер картки Приватбанку 5168742704271653 Поремчук Людмила Іванівна

Вітаю Валентина.

Давайте розглянем це питання більш детально, так, щоб Ви розуміли реальний стан речей.

Коли дозвіл у батька дійсно варто одержати?

Ви зазначили, що немає рішення суду, у якому зазначено з ким проживає дитина.

В даному випадку важливо не це, важливо чи є у Вас рішення суду, яким призначено сплату аліментів на Вашу користь колишнім чоловіком.

Якщо воно є і є відкрите виконавче провадження, за яким нараховується заборгованість по сплаті аліментів, тоді Вам за новими правилами достатньо буде мати при собі Довідку від виконавчої служби про наявність заборгованності і дозвіл не потрібен.

Однак, якщо Ви не маєте судового рішення про призначення аліментів або судового наказу( тобто у разі коли Ви ніяк офіційно не вимагали від нього сплати аліментів), тоді вважається, що він сплачує аліменти добровільно і тоді дійсно варто одержати його дозвіл.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Доброго дня шановна Валентина. Раджу не поспішати вирушати з дитиною за кордон без згоди батька-боржника. Адже досі нові зміни до Сімейного кодексу не узгоджені з нормами закону та підзаконними актами. Як же діяти в ситуації, якщо один із батьків заборгував аліменти і принципово не дає згоди на тимчасовий в Змінами до Сімейного кодексу, які набрали чинності 6 лютого, передбачено: якщо заборгованість за аліментами сумарно становить суму більшу, аніж потрібно заплатити за шість місяців, державний виконавець може видати відповідну довідку тому з батьків, з ким проживає дитина і на користь якого присуджена сплата аліментів. З цією довідкою можна буде тимчасово вивезти дитину за кордон без згоди батька, скажімо, на лікування, навчання чи відпочинок. Для того щоб отримати довідку, необхідно, по-перше, мати судове рішення про визначення місця проживання дитини -- або з батьком, або з матір’ю. По-друге, повинні бути присуджені аліменти, по-третє, має відбуватися примусове стягнення аліментів через виконавчу службу. Безплатна довідка видається державним виконавцем впродовж 10 днів і є дійсною впродовж місяця з дня видачі. Наразі законодавство не дає відповіді на запитання щодо тривалостi перiоду і куди можна вивозити дитину на підставі такого документа. Наявність рішення суду про визначення місця проживання дитини є обов'язковим.

З повагою Яна Сергіївна.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912

Хочу зробити невеличку ремарку.

Я звісно дуже рада, що дехто вміє переписувати слово- в -слово статтю з інтернета, шкода, що у ній усього не зазначено.

Відносно довідки з виконавчої служби і того, що вона може бути надана тільки у випадку визначення судом місця проживання дитини з одним з батьків скажу, що дійсно є така вимога, але вона пов`язана з необхідністю підтвердження самого факту проживання дитини з одним з батьків. Відтак у разі відсутності судового рішення, матір може надати довідку з місця проживання, як було зазначено Людмилою. Моя кума так зробила і одержала довідку з виконавчої служби без питань і спокійно поїхала з дитиною до бабусі в гості без згоди батька.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Згідно з законодавством України існують деякі винятки, щодо можливоті обійтись у Вашому випадку без дозволу батька, перелік таких випадків та необхідні для цього документи мітяться у пункті четвертому Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Посилання на необхідність встановлення факту проживання з дитиною у судовому порядку мітить лише Сімейний кодекс, але на практиці дійсно для отримання довідки з державної виконавчої служби достатньо відкритого виконавчого провадження щодо стягнення аліментів з боржника та прострочення сплати аліментів боржником на суму платежів за 6 місяців за таким виконавчим провадженням. Зверніть увагу, не обов'язково, щоб боржник не сплачував підряд 6 місяців, вимога закону передбачає лише суму за 6 місяців, і боржнику уникнути відповідальноті чи обійти закон. якщо сплачувати, наприклад, раз на місяць-два-три, не вдасться.

Як уже було сказано, така довідка видається на підставі заяви стягувача в строк, що не перевищує 10 днів і дійсна протягом одного місяця. Для видачі такої довідки рішення суду про встановлення факту проживання з дитиною не потрібно. Також такого рішення суду немає в переліку документів, передбачених Правилами, на які міститься посилання на початку цього коментаря.

Можна зробити припущення, що на сьогодні є така правова колізія, яка стосується необхідності отримання рішення суду про встановлення факту проживання з дитиною, коли одні законодавчі норми посилаються на наобхідніть такого рішення, а інші - ні, але, долідивши законодавство, вважаю, що жодних проблем з перетином кордону у Вашому випадку на підставі статті 157 Сімейного кодексу бути не повинно.

Зв'язатися з юристом
Alina Gera, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: За домовленістю. Шукаю цікаві справи.

Подякувати можна на картковий рахунок
ПриватБанку 4149 4996 4506 7214



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860