Поважна причина пропуску строку

Поданий адміністративний позов до пенсійного фонду з вимогою визнати довідку про заробітну плату, перерахувати і виплатити пенсію.

Суд задовольнив позов частково. Один період часу для перерахунку залишив без розгляду.

Поданий новий позов на перерахунок пенсії по цій самій, вже визнаній судом довідці з тими самими вимогами за період, залишений без розгляду.

Суд прийняв ухвалу про недоліки позова. При цьому вважає, що рік, який йшов судовий процесс по попередньому позову, пропущений без поважних причин.

Чи можно вважати звернення до суду за захистом своїх прав, участь в судовому процессі по одній і тій же довідці поважною причиною пропуску процессуального строку подачі позову?

На що посилатися?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день, Віктор! На сьогодні у адміністративному законодавстві немає чіткої норми, яка б визначала поняття «поважна причина», її загальні ознаки. Також немає переліку поважних причин чи певного кола обставин, які можна вважати підставою для поновлення пропущених процесуальних строків.

Натомість законодавець передбачив, що причини поважності пропуску процесуального строку суд оцінює, зважаючи на обґрунтування поважності цих причин та наданих доказів. Проте, така свобода суду в оцінюванні поважності причин пропущення строків має суб’єктивний характер. У зв’язку з цим особливої цінності набуває стала судова практика. Однак, як свідчить досвід, наявність судової практики не завжди стає на допомозі. Вона теж не гарантує єдність правових позицій суддів першої та вищої судової інстанцій у досить простих питаннях. Але, за браком відповідних законодавчих норм, під час визначення ступеня поважності причин пропуску строків у нагоді суддям може стати судова практика, у першу чергу апеляційний і касаційний перегляд судових рішень.

Зв'язатися з юристом
Шаповалова Наталья Викторовна, місто Дніпро
Телефон:0956555908
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 100,00 грн. (залежно від складності і обсягу роботи).
Вартість складання позовних заяв, скарг, клопотань, та інших процесуальних документів, а також договорів обговорюється окремо в кожному випадку.

Дякую!

Ось таке знайшов. Постанова ВГСУ від 08.02.2017 року у справі №17/108-11/24.
"Слід зазначити, що встановлені законом строки вчинення процесуальних дій мають своїм завданням забезпечення ефективного захисту порушених прав особи. Тому пропуск строку внаслідок неодноразового звертання до суду за захистом своїх порушених прав не може розглядатися як такий, що вчинений без поважних причин".

I ось таке:

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду. Справа № 2а-2175/2011.
"Колегією суддів були ретельно досліджені докази причин пропуску строку звернення до суду та зроблено обґрунтований висновок, що неодноразові звертання ОСОБА_1 до суду за захистом порушених прав недієздатного брата ОСОБА_2, свідчать про невпинне намагання позивачки реалізувати своє право на судовий захист, передбачений ст. 55 Конституції України та ст. 6 КАС України, і є поважною причиною для поновлення строку звернення до суду"

Як Ви вважаєте, чи варто в адміністратівній справі посилатися на рішення ВГСУ?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860