Ввіз авто нерезидентом і користування резидентом

Доброго дня. Я є членом німецької благодійної організації і працюю на цю організацію в Україні. Організація вирішила надати мені автомобіль, зареєстрований на них у Німеччині, щоб я користувалась ним тут, допомагаючи сім'ям, якими опікуються спонсори. Німець планує привезти машину сюди, написати на мене доручення, що я є членом організації, і надати право керування автомобілем тут. Вони часто передають гуманітарну допомогу, і машина потрібна, щоб розвозити цю допомогу чи просто завозити сім'ї, скажімо, у лікарню чи санаторій. Крім того, у мене теж дитина-інвалід, якою опікуються спонсори, тобто я можу використовувати машину, щоб возити дитину в школу. Питання наступне: куди звертатись, щоб оформити доручення? Скільки часу автомобіль може перебувати на території України і хто потім повинен на ньому виїхати? Німець планує, що виїжджати буду я, так як він не в змозі їздити туди-сюди через кордон. Наскільки законно таке користування автомобілем на німецьких номерах тут? І ящо мене спинить представник ДАЇ, що потрібно йому показувати з документів і чи правомірно буде мене штрафувати? Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

Добрий день. Якщо особа є нерезидентом (наявний паспорт громадянина іншої держави і більшу частину часу особа проживає за кордоном) відповідно до ч.1 статті 380 Митного кодексу України, вона може ввозити в Україну транспортні засоби для особистого користування на термін до одного року. Обов'язкова умова при цьому - реєстрація авто в Україні в консульстві відповідної держави. Ви, як резидент України, також можете їздити на цьому автомобілі, якщо є співвласником цієї машини і вписані в техпаспорт, виданий за кордоном. Авто має бути зареєстроване за кордоном на резидента тієї країни, який виступив "держателем", а українець вписаний в техпаспорт як власник. Головне, щоб після закінчення року іноземець - "власник" не забув виїхати та в'їхати на територію України. Перетинати кордон може лише власник - іноземець. Таким чином доручення не потрібно, авто може перебувати один рік на території України.

Зв'язатися з юристом
Шаповалова Наталья Викторовна, місто Дніпро
Телефон:0956555908
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 100,00 грн. (залежно від складності і обсягу роботи).
Вартість складання позовних заяв, скарг, клопотань, та інших процесуальних документів, а також договорів обговорюється окремо в кожному випадку.

А якщо оформити авто на мене як працівника німецької фірми, хто повинен в'їхати в Україну - я чи той німець, який передає мені авто тут? Як йому правильно оформити авто на митниці, щоб я могла тут їздити?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]