Досмотр личных вещей службой охраны предприятия без особых на то оснований

Добрый вечер, подскажите пожалуйста, я работаю на предприятии группы Метинвест. На проходной установлена рамка-металлоискатель, через которую каждый работник должен пройти выходя за территорию предприятия по окончанию рабочей смены. Личные вещи (сумка, пакет) служба охраны через эту рамку приносить не разрешает, требует ставить их на стул, стоящий возле этой рамки. Если отказываешься это делать, заставляют предъявлять личные вещи к осмотру, могут даже сделать обыск. Имеют ли представители службы охраны предприятия на это право? Как быть в таком случае?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

За законом «Про охоронну діяльність», суб’єкт охоронної діяльності має право, зокрема, за згодою замовника послуг з охорони (його представника) оглядати територію, будинки, приміщення, майно, що охороняються. Під час організації та здійснення охоронної діяльності забороняється в т. ч. і здійснювати дії, що посягають на права, свободи та власність фізичних осіб, а також ставлять під загрозу їх життя та здоров'я, честь, гідність і ділову репутацію. Персонал охорони під час виконання функціональних обов'язків має право не допускати проникнення осіб та затримувати тих, які намагаються проникнути (проникли) на об'єкт охорони або залишити його, порушуючи встановлені правила, з обов'язковим негайним повідомленням про це територіального органу Національної поліції, також-під час здійснення пропускного режиму на об'єктах охорони проводити огляд речей фізичних осіб (за їх добровільною згодою), транспортних засобів, вилучення речей і документів, що є знаряддями або предметами правопорушення, перевірку документів, що засвідчують особу, дають право на вхід (вихід) осіб, внесення (винесення), ввезення (вивезення) майна, в'їзд (виїзд) транспортних засобів.

Згідно із модельним законом СНД про недержавну (приватну) охоронну діяльність та недержавну (приватну) розшукову діяльність від 16.06.2003, який має рекомендаційний характер, статус охранника предполагает при выполнении трудовых обязанностей его право: требовать от граждан, находящихся на территории охраняемого объекта, выполнения своих законных требований в связи с исполнением им обязанностей охранника; требовать от работников, должностных лиц охраняемых объектов и других граждан соблюдения пропускного и внутриобъектового режимов и удалять, а при необходимости задерживать с применением физической силы, лиц, пытающихся проникнуть (проникших) на охраняемый объект или покинуть его в нарушение установленных правил, при оказании указанными лицами сопротивления и неповиновения; при осуществлении пропускного режима на охраняемых объектах производить в случаях, предусмотренных законодательством и договорами на оказание охранных услуг, личный досмотр, досмотр вещей, находящихся при физическом лице.

Практика зобов’язання переходити при виході з приміщення через місце дії металодетектора є прийнятою в роботі працівників охорони. Виконання простих вказівок охорони при цьому є обов’язковим, бо це-типові локальні соціальні норми-правила поведінки, прийняті на підприємствах, в установах і організаціях. Якщо після невиконання цих вказівок охорона обшукує речі, в частині випадків-і здійснює особистий обшук-то це правомірно, бо особу, яка не виконує обов’язкових простих вказівок охорони, можна назвати такою, що поводиться підозріло, а щодо таких людей охорона має право здійснювати вказані дії. В таких випадках потрібно виконувати всі правила поведінки, зокрема-ставити поклажу на стілець біля рами, правомірно вияснити з охороною щодо її можливих зауважень тощо.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]