Допустимість доказів

Слідчий провів обшук в автомобілі, склавши при цьому протокол огляду місця події, посилаючись на ч.3 ст. 233 КПК. Наступного дня слідчий суддя виніс ухвалу про законність проведеного обшуку. Відомості в ЄРДР були внесені через 7 годин після закінчення складання протоколу огляду місця події. Відповідно до ч.2 ст. 237 КПК огляд автомобіля здійснюється за правилами обшуку. Обшук як слідча дія проводиться тільки в межах кримінального провадження і тільки після отримання відповідного рішення суду. Чи повинен суд під час судового провадження визнати протокол огляду місця події недопустимим доказом ?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня,

дії слідчого абсолютно законні у випадку якщо власник авто підозрюється у вчиненні злочину. В такому випадку ст. 237 КПК не застосовується.

Зв'язатися з юристом
Антон Поліщук, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 250 грн.
Складання процесуальних документів від 1500 грн.
Складання договорів від 1000 грн.
Перевірка/редагування договорів від 200грн/год.


В даному випадку суд повинен був винести ухвалу про відмову у проведенні обшуку іншого володіння особи лише у випадку не доведення підстав передбачених ч.3 ст. 233 КПК.

До винятків передбачених цією статтею, не відноситься підозра особи у вчиненні злочину, як наведено вище. Ст.237 застосовується в будь- якому разі.Хоч і діють правила обшуку, але ж на ст.234 нас відсилає саме ч.2 ст.237, тому вона також застосовується в контексті 2 частини.Більш того " підозра особи у вчиненні злочину" повинна бути підтверджена зібраними доказами та реалізована повідомленням особі про підозру в рамках кримінального провадження, з моменту внесення відомостей до ЄРДР. Також, не слід забувати про призумпцію невинуватості.

Тому у даному випадку про законність данної дії можна говорити лише за наявность виняткових обставин, які дозволяють провести огляд обо обшук житла чи іншого володіння особи без наявності ухвали слідчого судді, якщо їх наявність доведено - данна слідча дія проведена законно!



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860