Відповідальність малолітніх та їх батьків

Якщо дитина віком 13 років вчинила адміністративне правопорушення, яку відповідальність несуть батьки?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до статті 1178 Цивільного кодексу України, Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи, - якщо вони не доведуть, що шкода не є наслідком несумлінного здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та нагляду за малолітньою особою.

Згідно із статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей

тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогоднійшній день це від 17 до 51 грн.).

Проте як показує практика, якщо порушення перше, і сім"я характеризується позитивно, то з сім"єю проведуть профілактичну бесіду і можливо випишуть попередження.

Зв'язатися з юристом
Антон Поліщук, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 250 грн.
Складання процесуальних документів від 1500 грн.
Складання договорів від 1000 грн.
Перевірка/редагування договорів від 200грн/год.


Доброго дня. Іван. Так, відповідальність несуть батьки. В КУпАП також вказано, що адміністративна відповідальність може наступати з 16-річного віку (ст.12 КУпАП).

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

Тобто, якщо дитина віком 13 років, вчинила дрібну крадіжку, за яку передбачена відповідальність ст. 51 КУпАП, то відносно батьків буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 184 КУпАП???



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860