Продаж акоголю

Мені 20 років, і в багатьох продовольчих магазинах відмовляють в породажу алкогольних напоїв (горілки) з посиланням на якийсь не відомий мені закон де написано з 21, після проханя показати мені де це написано, кажуть що продадуть тільки з поліцією. Я так розумію це пряме порушення статті 17 пункту 1 Закону України Про Захист Прав Споживачів ?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день.

Відповідно до п. 11. Правил роздрібної торгівлі, не дозволяється здійснювати продаж алкогольних напоїв працівниками суб'єкта господарювання, яким не виповнилося 18 років.

Те саме вказано і в ЗУ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" у статті 15-3.

Продавець не може одразу відмовити у продажі алкогольного напою, якщо сумнівається у Вашій повнолітності, він має переконатися, що на момент покупки покупцеві є 18 років, а як наслідок має право попросити показати документ який посвідчує особу, у разі відмови у наданні такого документу має право відмовити у продажі.

щодо 21 року, у 2014 році ВРУ хотіла внести зміни у закон і заборонити продаж алкоголю до 21 року, проте цей проект так і не зрушився з місця, а самі продавці, як кажуть,"чули дзвін та не знають де він" тому керуються 21 роком а не 18.

гарного дня!

Зв'язатися з юристом
Антон Поліщук, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультації від 250 грн.
Складання процесуальних документів від 1500 грн.
Складання договорів від 1000 грн.
Перевірка/редагування договорів від 200грн/год.


Доброго дня 20-и річний Олександр.

Одразу скажу, що Ви абсолютно праві, беззаперчно та 100 %.

Я, як юрист просто пишаюся тим, що молоді особи не лише знають про свої права, а й усіма силами намагаються їх відстояти.

Згідно ч.1 ст.15-3 ЗУ "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового,коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів":

Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів: 1) особами, які не досягли 18 років; Саме з настанням повноліття, на думку законодавця, ми можемо чітко та розсудливо усвідомлювати значущість своїх діянь. Тут треба керуватися не ЗУ "Про захист прав споживачів", а абзац 2 гл. 54 ЦКУ.
Зв'язатися з юристом
Олег Вікторович, місто Київ
Телефон:0637323860
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання консультацій або складання документів виключно на платній основі. Ціни врегульовуємо в ході обговорення.

Доброго дня, Олександр. Згодна з колегою, в законодавстві дійсно вказано, що продавати алкоголь повинні після 18 років, а не після 21. Тому відмова продавців є незаконною і це дійсно порушення Ваших прав.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860