Договір ЦПХ про надання послуг

Чи можна оформити Договір ЦПХ про надання послуг медпрацівником на проведення передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів, якщо у медпрацівника є свідоцтво на право проведення передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Пані Валентина.

Ні, за винятком якщо цей мед. працівник ФOП. та має ліцензію.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

18. Забезпечення медичною допомогою працівників підприємств, установ, організацій, вихованців (учнів, студентів) загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, здійснення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв здійснюється шляхом:

укладення такими підприємствами, установами, організаціями та закладами договору з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуться відокремленим структурним підрозділом амбулаторно-поліклінічного закладу;

або відкриття на таких підприємствах, в установах, організаціях та закладах медичних кабінетів фізичними особами - підприємцями, які провадять медичну практику на підставі ліцензії;

або отримання такими підприємствами, установами, організаціями та закладами ліцензії та відкриття на підставі їх розпорядчого документа медичного кабінету без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Зв'язатися з юристом
Христьян Микита Олексійович, місто Київ
E-mail:[email protected]

Запровадження ліцензування виду господарської діяльності здійснюється виключно законом шляхом внесення змін до статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" від 2 березня 2015 року № 222-VIII (абз. 2 п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону № 222-VIII).

Не є законом ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 285, на п. 18 яких посилається Nikjlay Kasyanov.

Тому, на мій погляд, недоцільно вважати пункт 18 Ліцензійних умов №285 підставою для ліцензування передрейсових (післярейсових) медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

Законом № 222-VIII передбачено ліцензування медичної практики (п. 14 ч. 1 ст. 7 закону).

Господарська діяльність з медичної практики (далі - медична практика) - вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами - підприємцями з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії (п. 4 Ліцензійних умов №285).

Медична допомога - діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв'язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв'язку з вагітністю та пологами. Медичне обслуговування - діяльність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням (Основи законодавства України про охорону здоров'я, Закон України від 19.11.1992 № 2801-XII).

Здійснення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв не є медичною допомогою і безпосередньо не пов'язане з наданням медичної допомоги.

Тому, на мій погляд, недоцільно вважати медичною практикою здійснення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв.

Разом з тим, якщо замовник послуг - платник єдиного податку, а медпрацівник - ФОП, ризики виникнення непорозумінь з ДПС чи іншими органами мінімальні. В такому випадку доводити законність провадження діяльності з передрейсових та післярейсових оглядів водіїв без ліцензії знадобиться медпрацівнику, а не замовнику послуг.

Якщо медпрацівник не ФОП, і при цьому повинен щоденно в певний час знаходитись в певному місці, фактично дотримуючись правил внутрішнього розпорядку, є ризики виникнення питань у інпекторів Держпраці. В такому випадку краще оформити медпрацівника у штат, тим більше, що податки платити необхідно замовнику послуг в обох випадках - або як податковому агенту, або як працедавцю. Проте при оформленні медпрацівника у штат виникає ризик доводити свою правоту (можливо через суд) перед тими корупціонерами, які вимагатимуть ліцензію.

Висновок. Тим, хто не любить проблем та ризиків, підходить ФОП+ліцензія, а краще - спеціалізована організація на аутсорсі. Щедрим правдолюбам - медпрацівник в штаті. Економним - медпрацівник за договором ЦПХ підходить, але треба бути готовими боротися не тільки з МОЗ України, але й з Держпраці.

Зв'язатися з юристом
Євген
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]