чергування у вихідний день

Згідно наказу було встановлено чергування у вихідні дні, але в наказі не вказано що робота у вихідний день буде компенсована наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі. Чи я маю право отримати інший день для відпочинку?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Так у Вас може бути не стандартний робочий тиждень.

Головне - це дотримуватися вимог Кодексу законів про працю України, не більше 40 робочих годин на тиждень.

Зв'язатися з юристом
Олег Вікторович, місто Київ
Телефон:0637323860
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання консультацій або складання документів виключно на платній основі. Ціни врегульовуємо в ході обговорення.

Вітаю, Наталіє!

Відповідно до частини 2 статті 67 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п'ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

А згідно зі статтею 71 цього ж Кодексу робота у вихідні дні забороняється.

Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації і лише у виняткових випадках.

Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається в таких виняткових випадках:

1) для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2) для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у дальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Проаналізувавши статтю 71 КЗпП можна стверджувати, що за загальним правилом робота у вихідні дні забороняється. Але існують 4 випадки, перелічені у цій статті, при настанні яких та з дотриманням умов дозволяється залучення працівника у вихідний день. Необхідною умовою для залучення працівника у вихідний день (неділю) є надання дозволу виборним органу первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації.

Відповідно до статті 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Отже, залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні допускається у виняткових випадках. Якщо одна з 4 підстав буде зазначена у наказі керівника, але наказ не буде погоджено з виборним органу первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, такий наказ є незаконний.

У статті 107 КЗпП зазначено, що робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Відповідаючи на Ваше запитання, можна стверджувати, що Ваша праця у неділю (також в інший вихідний день, визначений трудовим розпорядком) може бути узаконена тільки у чотирьох випадках, визначених у статті 71 КЗпП і за погодженням виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації.

Як зазначено у статті 107 КЗпП Вам може бути наданий інший день для відпочинку. Що особисто мною, тлумачиться, як необхідність досягнення згоди між працівником та роботодавцем, задля отримання іншого дня для відпочинку

З повагою!

Зв'язатися з юристом
Ільїн Ярослав Сергійович, місто Харків
Телефон:095-583-36-05
E-mail:[email protected]

Тобто, навіть якщо в наказі не вказано що буде надана компенсація за роботу у вихідний день, я маю право на компенсацію (наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі)?

06.09.2017 в 16:38:08 відповідь для Наталія

Наказ керівника не встановлює Ваше право. Ваше право не може не існувати, якщо керівник його не зазначить у наказі. Іншими словами, Ваше право закріплено в нормативно-правових актах, в даному випадку це Кодекс законів про працю.

Зв'язатися з юристом
Ільїн Ярослав Сергійович, місто Харків
Телефон:095-583-36-05
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]