Самострой на дачном участке

Здравствуйте! Хотим купить дачу, а на нем самострой домик 45м.кв. и пару тех.помещений для садового инвентаря. Какие меня ждут штрафы и проблемы в процессе легализации этих построек (как самострой)? Заранее спасибо.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Подібні питання дуже недоцільно врегульовані.

Ось витяг в відповіді представників влади на подібні запити :

Порядок оформлення права власності як на дачний, так і на садовий будинок є ідентичним. З часом прийняття і удосконалення законодавства у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно, процес реєстрації нерухомості значно спростився. Сьогодні дана процедура регулюється Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV (зі змінами та доповненнями) (далі – Закон) таПорядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127 (зі змінами та доповненнями) (далі – Порядок).

Якщо фізична особа являється членом садового чи дачного кооперативу, і в неї, в складі даного кооперативу, знаходиться будинок, але право власності на даний об’єкт нерухомості ще не зареєстровано, особа може звернутися до державного реєстратора з відповідним пакетом документів.

Так пунктом 42 Порядку закріплено, що для державної реєстрації права власності на садові, дачні будинки, які закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р. необхідно подавати:

1) технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна. З 2013 року виготовлення технічних паспортів здійснюють не лише комунальні бюро технічної інвентаризації, а й приватні БТІ, а також сертифіковані державою техніки.

2) документ, що підтверджує присвоєння будинку адреси.

Даний документ не пред’являється у разі, якщо право власності на будинок вже зареєстровано у Державному реєстрі прав. У даному випадку, особа вказує у поданій заяві про відомості щодо кадастрового номеру земельної ділянки, на якій знаходиться об’єкт нерухомості.

Зв'язатися з юристом
Олег Вікторович, місто Київ
Телефон:0637323860
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання консультацій або складання документів виключно на платній основі. Ціни врегульовуємо в ході обговорення.

Спасибо за ответ, но.... Дачу мы покупаем как участок земли ( по документам без построек), но на нём будут постройки и нам же надо будет как то их узаконивать !? Ведь с договором купли-продажи на землю от 2017 года мы не сможем регистрировать дом как постройку 10- 20 летней давности. От сюда и вопрос: С какими трудностями и штрафами мы столкнемся? Буду благодарна за ответ.

Здравствуйте, Наталья.

После регистрации права собственности на земельный участок, посетите, а лучше обратитесь письменно в архитектурно -строительную инспекцию или отдел местного совета который выполняет ее функции с просьбой разрешить постройку строений.

Вам ответят, нужно такое разрешение или нет, получив этот ответ, посетите БТИ.

При желании, за умеренную плату могу составить проект такого обращения. О штрафах тут нет и речи.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]