Позбавлення можливості взяти участь в загальних зборах учасників ТОВ.

Доброго дня. Хотів скористатися правовою допомогою та отримати консультацію з такого питання.

Комунальне підприємство змінило свою організаційно-правову форму з комунального на ТОВ.

Перетворення підприємства проходило у відповідності до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Згідно вказаного закону, органи державної влади вийшли з числа засновників ЗМІ, а трудовий колектив, розподіливши балансову вартість майна між собою, визначив новий склад учасників Товариства і визначив їхній розмір часток в статурному капіталі.

Однак, два члени трудового колективу були позбавлені можливості взяти участь в загальних зборах під час яких здійснювався розподіл часток в Товаристві.

На скільки я розумію, виходячи з норм Господарського права, вони позбавлені можливості оскаржити таке рішення загальних зборів, оскільки не є учасниками відповідного ТОВ.

Корпоративні відносини за своїм суб’єктним складом є такими, що виникають між господарським товариством та його учасником (засновником), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками) господарських товариств, що пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства (крім трудових) (п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК).

Таким чином, законодавство визнає статус учасника товариства лише за особою, яка є власником частки у його статутному капіталі.

Пункт 4 ч. 1 ст. 12 ГПК не підлягає розширеному тлумаченню щодо справ, пов'язаних зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності господарського товариства, якщо однією зі сторін у справі не є учасник (засновник, акціонер) господарського товариства, у тому числі такий, що вибув.

Отже, недотримання вимог закону та установчих документів юридичної особи під час скликання і проведення загальних зборів не може визнаватися порушенням прав тих позивачів, які не є учасниками (акціонерами, членами) цієї особи.

Чи можете Ви надати пораду, як в такому випадку можуть два члени трудового колективу, які були позбавлені можливості взяти участь в загальних зборах трудового колективу захистити свої порушені права та інтереси та якимось чином скасувати рішення загальних зборів в якому вони не брали участі?

Дякую !!!

Ваш коментар *


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860