Земельний податок

23.06.2017

Якщо земля надається в аренду погодинно (наприклад для проведення змагань 5 днів по 2 години на день, земля комунальна), чи повинні орендарі (неприбуткова громадська організація) платити податок на землю ???? Якщо повинна, то податок може бути розраховано погодинно??

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно норм податкового кодексу, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), ще-землекористувачі. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Якщо земля перебуває у комунальній власності, то органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Форма переліку таких орендарів затверджена наказом міністерства фінансів від 17.09.2015 № 783. Базовим податковим періодом для обчислення і сплати орендної плати за землю комунальної власності є календарний рік (1 січня-31 грудня). Для неприбуткових організацій встановлюється річний податковий (звітний) період-крім випадків несанкціонованого отримання ними прибутків.

Постановою кабміну «Деякі питання оренди земель» від 13 грудня 2006 р. затверджено два розрахунки розміру орендної плати за землю державної та комунальної власності. Закон «Про оренду державного та комунального майна»-трохи застосовується тут.

За інформацією із сайту Новоселицької райдержадміністрації, ставки земельного податку за площі, що надаються в оренду на неповний робочий день (кілька годин на тиждень або день) нормами чинного законодавства не передбачено. Суб’єкти господарювання, які надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі (споруди) або їх частини, приміщення на неповний робочий день, обчислюють земельний податок на загальних підставах.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]