полезахисні лісосмуги

15.05.2017

Хто дає дозвіл на розчищення та впорядкування полезахисних лісосмуг за межами населених пунктів? Дякую

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до лісового кодексу, сільські, селищні, міські ради у сфері лісових відносин на відповідній території беруть участь у здійсненні заходів щодо охорони і захисту лісів, ще-організовують благоустрій лісових ділянок і культурно-побутове обслуговування відпочиваючих у лісах, що використовуються для цих цілей. Районні державні адміністрації у сфері лісових відносин на їх території беруть участь у розробленні та забезпеченні виконання регіональних (місцевих) програм з охорони, захисту, використання та відтворення лісів; беруть участь у здійсненні заходів щодо охорони і захисту лісів. Обласні, Київська міська державні адміністрації у сфері лісових відносин у межах своїх повноважень на їх території беруть участь у розробленні та забезпеченні виконання регіональних (місцевих) програм з охорони, захисту, використання та відтворення лісів; забезпечують здійснення заходів щодо охорони і захисту лісів. Обласні, Київська міська, районні ради у сфері лісових відносин у межах своїх повноважень на відповідній території забезпечують виконання загальнодержавних і державних програм з охорони, захисту, використання та відтворення лісів і затверджують регіональні (місцеві) програми з цих питань.

Дозвіл видається на спеціальне використання лісових ресурсів (лісовий або лісорубний квиток, який видається безоплатно). Для загального лісокористування дозволу не потрібно. В рамках цього лісокористування громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника-в лісах приватної власності-вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі рослини тощо, крім випадків, передбачених законом. Спеціальний дозвіл на інші види спеціального використання лісових ресурсів, крім рубок головного користування, видається власниками лісів або постійними лісокористувачами.

Користування полезахисними смугами за межами населених пунктів мало б належати до об’єктів управління райдержадміністрацій: не місцевих рад-бо вони поза межами населених пунктів, не вищих органів влади-бо це відносно невеликі лісові об’єкти, та не районних рад-бо управління щодо них-виконавча, а не представницько-законодавча функція. Здійснювати розчищення та упорядкування їх мають відповідні комунальні служби, ще-організатори толок.

В рамках розчищення наявні і рубки дерев. Без лісорубного квитка розчистити лісосмуги від хворих дерев або вирубати дерева, що заважають, не можна. Лісовим законодавством точно не визначено, хто має видавати лісорубні квитки на здійснення рубок у полезахисних смугах, що не надані у користування.

Відповідно до Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого постановою кабміну від 23 травня 2007 року, лісорубний квиток видається територіальними органами Держлісагентства на заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування на підставі затвердженої в установленому порядку розрахункової лісосіки. Допускається оформлення лісорубного квитка протягом місяця від початку рубки дерев під час лісовпорядкування. Якщо це-територія природно-заповідного фонду, то видача дозволів регулюється постановою кабінету міністрів від 10 серпня 1992 р. N 459. Державне агентство лісових ресурсів України реалізує держполітику в сфері лісового господарства, державна лісова охорона-накладає санкції за адмінправопорушення в лісовій сфері.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]