Поліцейське піклування

08.05.2017

Вчора на приймальне віділенння ющенка привезла поліція разом з швидкою 90-річну бабусю в якої при собі був паспорт посвідчення нам її залишили працівники приймального обстежили її і лікар прийшов до висновку що вона психічно здорова людина яка має своє житло. Ми визвали поліцію вони сказали що вони не розвозять людей і що в такій ситуації робити. Чи повина поліція піклуватись про старих людей

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно із законом «Про національну поліцію», поліція вживає всіх можливих заходів для надання невідкладної, зокрема домедичної і медичної, допомоги особам, які постраждали внаслідок кримінальних чи адміністративних правопорушень, нещасних випадків, а також особам, які опинилися в ситуації, небезпечній для їхнього життя чи здоров’я. Якщо її привезла зі «швидкою» поліція, то на це мала бути належна причина.

За нормою статті 151 кримінального кодексу, поміщення в психіатричний заклад завідомо психічно здорової особи-має наслідком досить суворі покарання. Цей злочин незакінчений, якщо самого незаконного утримання не було, а було лише переміщення потерпілого силоміць до такого закладу. Даний злочин підслідний, за ст. 216 КПК, поліції. Традиційно скарги на дії поліції приймає прокуратура.

Якби та бабуся була здорова, то вона сама мала б доїхати додому. Якщо ж вона немічна через похилий вік, то, відповідно до закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», діти зобов'язані піклуватися про батьків похилого віку, подавати їм допомогу і підтримку, в разі необхідності-здійснювати догляд за ними. Над самотніми громадянами похилого віку, які потребують постійного стороннього догляду, для захисту їх особистих і майнових прав та інтересів встановлюється опіка або піклування, це врегульовується також Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом від 26.05.99. Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад, в т. ч.-їх відповідні відділи та управління.

Піклування про старших людей здійснює, в основному, не поліція, а ряд згаданих мною тут людей та організацій тощо. Зв’яжіться з дітьми чи іншими нащадками цієї бабусі-за їх наявності, та скажіть їм допомогти цій бабусі. За нею, можливо, хтось здійснює піклування, тоді-зв’яжіться з цією особою, також-налагодіть зв’язок з її спадкоємцями (спадкоємці подальших черг-мають бути наявні, за цивільним кодексом, вони можуть бути усунені від спадкування, якщо не надавали допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік був у безпорадному стані).

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]