Контракт, що поновлюється 5 років та ймовірне звільнення

Добрий день! У мене складна ситуація на роботі тому допоможіть, будь-ласка. Я працюю у навч. закладі 15 років, з яких 8 років (до декрету) на постійному місці лаборант і по сумісництву викладач, після декрету перевели на посаду викладача і запропонували 1,5 ставки по контракту, я не погоджувалася, але мені пояснили, що з 2013 навч.закл. приймає тільки по контракту. Наступний контракт без перериву також понад ставку, третій і четвертий - на 0,75, а п'ятий на 0,5 і керівництво групою. Кожного року у травні при розподілі годин мені наголошують, що я контрактниця і не маю ніяких прав на претензії. Поясніть: 1)при переведенні на іншу посаду з постійного місця чи мали право використовувати контракт, 2) чи маю я переваги при розподілі годин, оскільки в мене двоє дітей 4 і 6 років; зайняті перші місця на обласних олімпіадах, відкриті уроки на методоб_єднаннях, дві атестації за 5 років; 3) чи вважаюся постійним працівником після 5 контрактів; 4)чи можу я отримати компенсацію через помилки кадровиків по нарахуванні стажу (1,5 роки пропустили доплати10% до з/п, від того часу минуло 7 років, бухгалтерія відповідає уже 4 роки, що це безнадійно; 5) чи маю я право на якусь компенсацію по закінченню контракту, окрім соціальних відпусток; 6) чи маю право вимагати іншої посади, якщо не буде годин (хочуть віддати головному бухгалтеру суміснику другої категорії, а у мене перша)??? Будь ласка допоможіть і дайте посилання на законодавчі акти, оскільки себе відстоювати мені точно доведеться, змінити роботу я не можу через хворобу старшого сина. Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго ранку, Ірина. Навіть якщо ви працюєте за контрактом, то у вас повинні бути всі права згідно чинного законодавства. Умови контракту не повинні погіршувати становище працівника (ст.9 КЗоТ України).

1) На контракт мають право перевести тільки у випадках, прямо передбачених законом. Согласно ст.54 ЗУ "Про освіту" з педагогічними працівниками може бути укладений контракт, але це не обов"язкова вимога, тому ви могли відмовитись від його укладення.

2) Про переваги в розподілі годин в законі нічого не вказано, це може бути визначено тільки в локальних (внутрішніх) документах навчального закладу.

3) Навіть 5 контрактів не означає, що ви стали постійним працівником, таке правило діє тільки до строкового трудового договору, контракт хоча і схожий зі строковим трудовим договором, але це різні види договору.

4) Компенсацію можна спробувати отримати через суд. А так максимум на кадровиків може накладатись дисциплінарна відповідальність .

5) Про додаткові компенсації, крім соціальних відпусток, повинно бути зазначено в контракті.

6) Обов"язок роботодавця надати Вам іншу посаду законом не передбачено.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40