Земельні відносини

На якій відстані можно строїти гараж від сусідської хати? Її хата стоїть на відстані одного метра від її межі? Я хочу рівно по межі построїти гараж .

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно цивільного кодексу, за договором будівельного підряду замовник має надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), тобто роботи там мають проводитись досить значні, а це-не має шкодити власнику сусідньої ділянки.

За нормами глави 17 земельного кодексу «Добросусідство», власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).

За законом «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999, громадяни, які не беруть безпосередньої участі у створенні об'єктів архітектури, мають право захищати свої інтереси під час проектування і будівництва нових та експлуатації існуючих об'єктів архітектури.

Кодекс про адміністративні правопорушення містить статті 96 «Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва» та 96-1 «Порушення законодавства під час планування і забудови територій», покарання там-як правило, не малі штрафи.

Будівництво, відповідно до закону «Про основи містобудування» від 1992 р., має здійснюватись з дотриманням державних стандартів, норм і правил, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, іншими центральними органами виконавчої влади. При цьому-має бути забезпечено урахування законних інтересів та вимог власників або користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва.

В одному випадку суд задовольнив позов про прибирання гаражу, що хоча і побудований на ділянці відповідача, але впритул до межі земельної ділянки позивача, вважаючи це порушенням акту «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92**», затвердженого наказом Держкоммістобудування від 17.04.1992, очевидно-його пункту 7.50; він містить ряд норм з вимогами щодо відстаней від гаражів до сусідніх об’єктів.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]