Застосування сервітуту до поділу земельної ділянки

Доброго дня. Прошу дати тлумачення застосування сервітуту на такому прикладі: ми з братом у спільній власності володіємо земельною ділянкою, на якій розташований будинок. Будинок поділений і судом виділені частки в натурі, але так сталось, що із-за рельєфу земельної ділянки вигрібнна яма (каналізація) може бути розташована тільки на братовій частині ділянки ( ділянка має великий ухил саме в бік братової частини). Свого часу брат надав дозвіл провести каналізацію через його ділянку (це і є застосування сервітуту?), але зараз при поділі земельної ділянки частки вийшли трохи не рівні (різниця складає 17м2 на користь брата), тобто він мені повинен віддати 8,5м2, але тепер він каже, що за наданий мені дозвіл на проведення каналізації через його ділянку (сервітут?) (до речі, в каналізацію він також врізався, але без мого дозволу на те) я маю йому віддати ці 8,5м2. Як в цій ситуації поводитись і хто з нас правий? Чи можна в цій ситуації ( проведення каналізації) скористатись поняттям сервітуту, аби не віддавати 8,5 м2, тим більше, що він у перспективі планує користуватись каналізацією, прокладеною за мій кошт, але через його ділянку? Щиро дякую. З повагою Георгій.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Георгій. Так, це може вважатись сервітутом. Але він повинен бути належним чином оформлений та зареєстрований у держреестрі згідно до ст.100 ЗК України. Але в любому випадку, якщо навіть сервітут був оформлений, то на підставі сервітуту частина земельної ділянки цій особі не переходить у власність. Ви можете скористатись правом сервітуту та не віддавати 8,5 м2 частини ділянки.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40