Оренда землі.

Добрий день. Поясніть, будь-ласка, якщо я орендую землю в міської ради і надаю цю землю в суборенду, то хто повинен платити оренду землі?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Земельний податок. Його сплачують власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі (пункт 14.1.72 ПКУ).

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Її орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (пункт 14.1.136 ПКУ).

Згідно пункту 269.1 ПКУ платниками податку є:

  1. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  2. землекористувачі.
власники земельних ділянок - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (пункт 14.1.34 ПКУ).
землекористувачі - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди (пункт 14.1.73 ПКУ).
Землекористувачі можуть сплачувати як орендну плату, так і земельний податок. Якщо у СГД укладений договір оренди, то він є платником орендної плати. Якщо СГД є постійним землекористувачем земельної ділянки, на якій розташоване якесь його майно, то такий суб’єкт господарювання є платником земельного податку як землекористувач.
Не є платниками земельного податку платники єдиного податку. Але тільки у разі, коли земля використовується ними для провадження підприємницької діяльності (пункт 297.1 ПКУ). Слід одразу сказати, що податкова служба, як завжди, своїм листами вже встигла встановити деякі додаткові умови, згідно яких єдинники мають право на звільнення від сплати земельного податку. Докладніше про це буде нижче.

Документом, що посвідчує право на оренду земельної ділянки, виступає договір оренди. Порядок державної реєстрації договорів оренди землі затверджений постановою КМУ від 25.12.98 р №2073.

Задача суб'єктів господарювання в частині визначення змісту договору оренди землі значно полегшується існуванням Типового договору оренди землі, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2004 р №220.

Згідно ст. 15 Закону про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є:

- Об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки);

- Термін дії договору оренди;

- Орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату;

- Умови використання та цільове призначення земельної ділянки, що передається в оренду;

- Умови збереження стану об'єкта оренди;

- Умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

- Умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

- Існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки;

- Визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини;

- Відповідальність сторін;

- Умови передачі в заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених ст. 15 Закону про оренду землі, є підставою для відмови у державній реєстрації договору оренди, визнання договору недійсним відповідно до закону, а також відмови в нотаріальному посвідченні договору.

За угодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін, порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, які можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, і т.п. (ч. 3 ст. 15 Закону про оренду землі).

Одним з істотних умов договору оренди земельної ділянки є орендна плата, що представляє собою платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою незалежно від результатів своєї господарської діяльності (ч. 1 ст. 21 Закону про оренду землі, ч. 1 ст. 286 ГКУ.

Зв'язатися з юристом
Бобрушко Люба Юріївна, місто Київ
Телефон:0684963771
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість послуг: 100 грн. ПриватБанк картка № 4149497855859932



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]