відшкодування.

10.03.2017

.

Скажіть будь - ласка, які потрібно надати до суду документи про відшкодування правової допомоги.?

Наскільки я розумію ці витрати відносяться до матеріальної шкоди, бо при розгляді справи не було подане клопотання про відшкодування цих витрат.

І тепер потрібно подати позов на відшкодування цих затрат?

Який розмір судового збору мені доведеться оплатити?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день!

Так.

Потрібно подати позов до суду.

Це буде позовна заява про стягнення витрат на правову допомогу. Судовий збір становить 640 грн.

Документи, які надаються:

1. Договір про надання правової допомоги.

2. Документ який підтверджує оплату Вами цих послуг.

3. Акт виконаних робіт від особи, яка надавала Вам правову допомогу.

Зверніть увагу:

Відповідно до п.48 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17.10.2014 року витрати на правову допомогу, граничний розмір якої визначено відповідним законом, стягуються не лише за участь у судовому засіданні при розгляді справи, а і у разі вчинення інших дій поза судовим засіданням, безпосередньо пов'язаних із наданням правової допомоги у конкретній справі (наприклад складання позовної заяви, надання консультацій, переклад документів, копіювання документів). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Отже, стороні, на користь якої прийняте рішення, для отримання відшкодування витрат на правову допомогу слід довести: факт і тривалість надання їй правової допомоги; факт надання допомоги адвокатом або іншим фахівцем у галузі права; факт оплати правової допомоги. При розрахунку розміру відшкодування має враховуватися час на надання правової допомоги: 1) у судовому засіданні; 2) під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням; 3) під час ознайомлення з матеріалами справи в суді.

З повагою, Марина

Зв'язатися з юристом
Марина, місто Київ
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: [email protected]
У разі виникнення додаткових запитань та/або при необхідності більш детальної консультації, звертайтесь в особисті повідомлення на сайті або пишіть на електронну адресу.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860