Розподіл хати

15.02.2017

Доброго дня.В мене таке запитаня,в хаті проживає 6 чоловік.Я моя дружина двоє моїх дітей одному 19,а другому 4.,мама і мій брат. Мама постійно наполягає,щоб я зі своєю сімєю шукав собі житло,бо нема де брату жити,На яку частину хати я маю право.Власником хати є мама і вона грозиться виселити мене через суд,мені хотілося б знати на що я маю право я прожив тут 46 років і багато чого зробив,а брат не вклав ні копійки.І погрожують нам обоє виселенням або поділом житла.Мені хотілося б знати яка частина житла мені положена..Після смерті батька хто в першу чергу стає спадкоємцем діти чи мати,якщо діти то чому мати стала власником хати.Батько помер 35 років тому ми ще були неповнолітні.Перша черга спадкоємців за законом встановлена ст. 529 ЦК УРСР. Спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті. Онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому батьку.Виходить що я тоже можу бути власником хати,якщо я правильно поняв.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня і вам пане Валентин.

Власниця хати - ваша мама, вас та інших зареєстрованих у хаті осіб е лише право КОРИСТУВАННЯ.

Якщо даже ваш батько був співвласником ціеї хати, ви прогавили строк позовної давнсті - щоб у суді довести свое право на частку ціеї хати.

Ви кажете: - "Багато чого зробив", а документи про зроблене, та згода на це власниці в вас є?

Однак, ваше право звернутися досуду з відповідним позовом.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Доброго дня, Валентин. Діти і дружина/чоловік - це спадкоємці першої черги, вони спадкують у рівних долях. Але тоді ви спадщину не прийняли і всі строки давності пройшли. Тому єдиним власником будинку є матір. Ви маєте в цьому будинку тільки право проживання. Матір має право подати в суд, в такому разі вам потрібно подавати заперечення проти позову та давати пояснення в суді. Остаточне рішення приймає тільки суд.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.

17.02.2017 в 10:32:31 відповідь для Nikjlay Kasyanov

Так я спадщини тоді не прийняв бо був малим і нічого не розумів,і про це мене ніхто не проінформував.Скориставшись цим мою долю привласнили без моєї згоди.так ? Для прийняття спадщини законом встановлено строк у шість місяців, який починається з часу смерті спадкодавця або оголошення його померлим.

Разом з тим, у разі пропуску цього строку через поважні причини, такий спадкоємець може звернутися до суду з проханням визначити йому додатковий строк, достатній для подання відповідної заяви.Чи можу я повернути свою частину зараз?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (096)-109-76-08
не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 2
Телефон: +38 (098) 414-65-40