незаконні дії органів примусового виконання рішень

В районному відділі ДВС на мене відкрито 3 провадження на 40тис.грн , 35тис.грн, та 2тис.грн. в періуд з 2008р по 2012р. В 2013р органами ДАІ було арештовано мій атомобіль та складено акт про тимчасове затримання т/з. Вважаю це важливим- аж через 3 місяці з моменту складення цього акту за дорученням ДВС мого району ДВС іншого району, працівниками ДВС було складено акт про вилучення автомобіля з метою його оцінки та продажу з метою погашення заборгованості. На даний час (за ці 3,5 рорки) автомобіль ніразу не виставлявся на продаж, оцінка його не проводилась. про що свідчать дані відповідного сайту по реалізації вилученого майна. Мною було написано багато заяв та клопотань в ДВС з проханням повідомити де знаходиться моє авто, реалізувати його або повернути щоб я міг реалізувати його сам щоб покрити борги перед ДВС. Жодної відповіді я не отримав! Що мені робити далі? як і в кого мені забитати своє майно? Де шукати правди? Чи є в діях ДВС незаконні дії? Маю фото і ксерокопії всіх документів та моїх запитів, при потребі можу надіслати на електронну адресу. держ номер авто АІ 9333 ВН. Зарання дакую! З повагою, Віталій Семенець

Ваш коментар *

Відповіді юристів

За Порядком реалізації арештованого майна, затвердженого наказом міністерства юстиції від 29.09.2016, реалізація майна здійснюється шляхом проведення організатором електронних торгів або торгів за фіксованою ціною. Спори, пов'язані з такою реалізацією майна, вирішуються в судовому порядку. Електронні торги-продаж майна за принципом аукціону засобами системи електронних торгів через веб-сайт реалізації майна, за яким його власником стає учасник, який під час торгів запропонував за нього найвищу ціну. Організатор електронних торгів-державне підприємство, яке належить до сфери управління міністерства юстиції та уповноважене на здійснення заходів зі створення та супроводження програмного забезпечення системи реалізації арештованого майна, технологічного забезпечення, збереження та захисту даних, що містяться у цій системі, на організацію та проведення електронних торгів, забезпечення збереження майна тощо. Реалізація майна здійснюється після визначення його вартості (оцінки).

Відповідно до закону «Про виконавче провадження» (ст. 59), особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту. У разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини. Виконавець зобов’язаний зняти арешт з коштів на рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно із цим Законом, а також у випадку із деякими підприємствами комунальних послуг. У разі виявлення порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом, арешт з майна боржника знімається згідно з постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Підстави для зняття виконавцем арешту перелічені в ч. 4 цієї статті. У разі нереалізації майна на третіх електронних торгах виконавець повідомляє про це стягувачу і пропонує йому вирішити питання про залишення за собою нереалізованого майна, крім майна, конфіскованого за рішенням суду. Оскарження дій або бездіяльності виконавців урегульоване розділом Х вищеназваного закону; до адміністративного суду або до керівника вищого рівня виконавчої служби-можна здійснювати оскарження. Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Порушення строків прийняття рішень та вчинення виконавчих дій виконавцями не є підставою для скасування такого рішення чи виконавчої дії, крім випадків, коли вони були прийняті або вчинені з порушенням процедури, передбаченої цим законом.

Статтею 121-2 господарського процесуального кодексу встановлено строки оскарження рішень державних та приватних виконавців щодо виконання рішень господарських судів. За кодексом про адмінстративні правопорушення, органи державної виконавчої служби розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з невиконанням законних вимог державного виконавця (стаття 188-13).

Згідно кодексу адміністративного судочинства, в порядку цього судочинства розглядаються справи, де хоча б однією стороною є орган виконавчої влади. За цивільним кодексом, громадяни мають право предявити позов про усунення перешкод у здійсненні свого права власності, тобто-витребувати своє майно з чужого незаконного володіння, ці норми поширюються на всі випадки захисту права власності.

За ст. 365-2 кримінального кодексу, зловживання повноваженнями державним виконавцем з метою отримання неправомірної вигоди, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян-має наслідком суворі санкції (обмеження волі тощо).

За часів диктатури було значне підвищення рівня злочинності, що робить цей випадок дещо підозрілим. Швидше зверніться до судово-правоохоронних органів із проханням повернути автомобіль, поки він ще не «пропав». За ст. 216 кримінально-процесуального кодексу, цей злочин розслідують або слідчі державного бюро розслідувань, якщо виконавчу службу вважати правоохоронним органом, або слідчі поліції.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]