Трактовка статті 172 КЗпПУ

Добрий день! Являюся працюючим інвалідом 2 групи. В рекомендаціях МСЕК вказано, що можу займатися кабінетною працею, що в основному так і є. Чи маю право на неповний робочий день, якщо цього не вказано в рекомендаціях?

Маю на увазі, що ст. 172 КЗпПУ (якщо її правильно читати) цього не вимагає, бо доповнення "відповідно до медичних рекомендацій" відноситься до першої половини статті, друга ж половина - "встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці" являється самостійною та завершеною без цього доповнення. Якщо ж коментарі стверджують зворотнє, то вони являються хибними, бо граматично неправильно трактують зміст згаданої статті.

Підтвердіть, будь ласка, такий висновок.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Можете.

Якщо ви будете працювати не повний робочий день, це не буде порушенням ні КЗПП ні рекомендацій МСЕК.

Зв'язатися з юристом
Олег Вікторович, місто Київ
Телефон:0637323860
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання консультацій або складання документів виключно на платній основі. Ціни врегульовуємо в ході обговорення.

Якби в рекомендаціях МСЕК було зазначено, що працівник-інвалід може працювати за своєю посадою на умовах "скороченого робочого дня", то роботодавець в такому випадку зобов’язаний установити неповний робочий час відповідно до ст.172 КЗпП. Якщо ж в рекомендаціях про це нічого не зазначено і інвалід подає заяву про встановлення неповного робочого часу, то в такму разі або роботодавець погоджує таке прохання, або звертається до МСЕК, рішенням якої встановлено групу інвалідності, з проханням надати висновок щодо відповідності чи невідповідності фактичних умов праці такого працівника його стану здоров’я, і на його підставі приймає відповідне рішення. Тобто, без зазначення конкретних рекомендацій – таке рішення приймається роботодавцем самостійно і не є його обов’язком.

Зв'язатися з юристом
Яцюк наталія, місто Київ
Телефон:+38 (098) 414-65-40
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]