Право власності на став та дорогу

Чи може керівник підприємства (спиртовий завод) заборонити населенню, своїм розпорядженням, ловити рибу та відпочивати на ставку який належить цьому підприємству (дозволено лише штатним працівникам)? Завод простоює 8 років став знаходиться за огорожею біля дороги яка по бумагам належить також цьому підприємству, ця ж дорога є єдиною щоб дістатися до однієї із вулиць даного населеного пункту. Рибу в став неоднократно запускало населення села. Є можливість того, що далі населенню можуть заборонити і цією вулицею ходити?

Додаю зміст самого розпорядження.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Добрий день! Якщо дане розпорядження якимось чином порушує Ваші права, Ви можете оскаржити його шляхом подання відповідного позову. Даний позов може бути колективним, проте він має бути обгрунтованим та оформлений згідно вимог КАС України.

Зв'язатися з юристом
Гнатюк Людмила Петрівна , місто Вінниця
Телефон:098-675-13-50; 063-700-40-25
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість консультаційних послуг в залежності від обсягу наданої консультації від 250 грн.
Вдячність приймається на карту Приватбанк
5168 7573 6306 4405

Найкраща відповідь

Перше. Стаття 47 Водного Кодексу України, на яку посилається керівник спиртзаводу, передбачає підстави для ОБМЕЖЕННЯ, а не для повної заборони водокористування для населення.

Друге. ОБМЕЖЕННЯ водокористування можливе лише у чітко визначених випадках і не може вводитись навмання, по надуманих причинах, таких як, "населення забруднює територію, смітить " тощо.

Підстави, на яких може бути обмежене право водокористувачів, передбачені, зокрема ст.45 Водного Кодексу, а саме:

У разі маловоддя, загрози виникнення епідемій та епізоотій, а також в інших передбачених законодавством випадках права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування з метою забезпечення охорони здоров'я людей та в інших державних інтересах. При цьому пріоритетність надається використанню вод для питних і побутових потреб населення.

Права водокористувачів обмежуються також під час аварій або за умов, що можуть призвести чи призвели до забруднення вод, та при здійсненні невідкладних заходів щодо запобігання стихійному лиху, спричиненому шкідливою дією вод, і ліквідації його наслідків.

Права вторинних водокористувачів можуть бути обмежені первинними водокористувачами за погодженням з органом, який видав дозвіл на спеціальне водокористування чи надав водний об'єкт у користування.

Стаття 47 Водного Кодексу також містить посилання на випадки, у яких можливе обмеження:

З метою охорони життя і здоров'я громадян, охорони навколишнього природного середовища та з інших передбачених законодавством підстав районні і міські ради за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища та інших державних органів встановлюють місця, де забороняється купання, плавання на човнах, забір води для питних або побутових потреб, водопій тварин, а також за певних підстав визначають інші умови, що обмежують загальне водокористування на водних об'єктах, розташованих на їх території. Забороняється обмеження загального водокористування, у тому числі обмеження купання та плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства, причалювання до берега у світлу пору доби у зв’язку з перебуванням земельних ділянок прибережних захисних смуг (пляжної зони) у користуванні юридичних або фізичних осіб, крім випадків, передбачених законом.

Відповідаючи на Ваше питання про можливість заборони населенню ходити вулицею, скажу так - якщо населення дозволить, то можливо будь що.

Свої права мало просто знати, їх потрібно відстоювати.

Зв'язатися з юристом
ЮО " Your Protection ", місто Миколаїв
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Позовна заява - від 1500 грн.
Оформлення заяв, скарг, договорів - від 400 грн.
Представництво інтересів в суді - від 1200 грн.
Платні консультації - від 300 грн.

Доброго дня. В цьому випадку багать що залежить від прав спиртзаводу на ставок. Якщо став орендований, то обмеження загального водокористування має бути узгоджене з орендодавцем ставка-органом місцевого самоврядування. Якщо ж він перебуває в чиїсь власності, то власник вправі обгородити водойму. Водним кодексом України не передбачено приватної власності на водойми проте, за Земельним кодексом України, у приватній власності можуть перебувати земельні ділянки разом з водоймами на них. Завод може здійснювати спеціальне водокористування водоймою на підставі дозволу на спеціальне водокористування.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860