Фотографування

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, нормативний документ відповідно до якого можна фотографувати дітей у школі вчителями тільки з дозволу обох батьків

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Ніна.

Відповідно до ст.307 Цивільного кодексу України ( далі - ЦК) фізична особа може бути знята на фото-, відео -, теле-, чи відеоплівку лише за її згоди.

Батьки дитини мають право вимагати не фотографувати взагалі або не поширювати фото з їх дитиною.

При цьому, вони мають у такому разі компенсувати демонтаж такої відеоплівки чи вирізку з заданого фото.( якщо їх дитина є на фото, вони не бажають поширення цього фото з їх дитиною, в той час як інші особи, які є на фото, бажають вільно поширювати таке фото).

Згоду необхідно отримати до проведення фото- чи відеозйомки.

Виняток становлять лише фотографії, зроблені в публічних місцях на масових заходах (концерти, конференції, мітинги, де зафіксовано натовп, а не окремо взята група осіб).

Можливо для більшості людей це й виглядає дивно, однак, батьки дитини дійсно мають право вимагати не фотографувати і не знімати їх дитину без їх дозволу.

Зв'язатися з юристом
ЮО " Your Protection ", місто Миколаїв
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Позовна заява - від 1500 грн.
Оформлення заяв, скарг, договорів - від 400 грн.
Представництво інтересів в суді - від 1200 грн.
Платні консультації - від 300 грн.

Дякую за відповідь, але зміст питання був про інше: власне не про дозвіл від батьків,а про дозвіл саме від двох батьків ( маю на увазі,не від одного)

24.03.2021 в 18:39:28 відповідь для Ніна

Шановна, батьки дитини мають однакові права на неї, в рівних частинах.( ч. ст.141 СК України)

Дозвіл має бути саме від двох батьків.

Зв'язатися з юристом
ЮО " Your Protection ", місто Миколаїв
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Позовна заява - від 1500 грн.
Оформлення заяв, скарг, договорів - від 400 грн.
Представництво інтересів в суді - від 1200 грн.
Платні консультації - від 300 грн.

Доброго дня!

Знімання людей для подальшого оприлюднення фото-, відеоматеріалу регламентовано статтею 307 Цивільного кодексу України, але це право не є абсолютним і може бути обмежене. Так, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою (крім деяких виключень), оскільки процес відповідної зйомки може певним чином суттєво порушувати особисті немайнові права фізичної особи.

Для того, щоб фотограф або оператор мав право безперешкодно знімати на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку особу, вона знову ж таки повинна надати згоду.

Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Законодавство України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб: письмово або усно, а також можлива мовчазна згода.

При цьому така згода повинна бути отримана до моменту початку зйомки:

ясно виражена згода – згода, надана в письмовому вигляді;

усна згода – особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації;

мовчазна згода – особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

Якщо фото-, відеознімання особи, публічний показ, відтворення, розповсюдження зображень з нею здійснювалися без її дозволу і вона вважає, що такими діями їй завдано матеріальної та/або моральної шкоди, вона має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до суду з відповідною позовною заявою.

Знімання однокласників, інших учнів і вчителів бажано проводити за їх згоди, при цьому таке знімання не повинне заважати проведенню уроку і відволікати учнів від навчального процесу, а також порушувати дисципліну в навчальному закладі.

Крім того, якщо щодо дитини або вчителя вчиняються протиправні дії і зйомка ведеться з метою їх фіксації, така зйомка може визнаватися допустимою, враховуючи положення частини другої статті 32 Конституції України, відповідно до яких збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди можливі, зокрема в інтересах прав людини.

Зв'язатися з юристом
Гнатюк Людмила Петрівна , місто Вінниця
Телефон:098-675-13-50; 063-700-40-25
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість консультаційних послуг в залежності від обсягу наданої консультації від 250 грн.
Вдячність приймається на карту Приватбанк
5168 7573 6306 4405



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860