Переміщення поліцейських між підрозділами

10.03.2021

Скажіть будь ласка, що можна зробити, якщо начальник підрозділу не хоче підписувати рапорт на перевод в інший підрозділ, аргументуючи це тим, що вони не мають право дати дозвіл на перевод працівника поліції на посаду яка нижча ніж є зараз?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

Дійсно, на сьогодні існує проблема у комплектуванні підрозділів Національної поліції і дуже часто керівники на прагнуть надавати дозволи на переведення своїх співробітників.

Існує така практика , коли звертались із рапортом на канцелярію кадрів Управління кадрового забезпечення ГУНП цінним листом із описом вкладення

Якщо керівник підрозділу, куди ви плануєте перевестись немає заперечень , то можна провести переведення без погодження із Вашим чинним керівником, відповідно, буде виданий наказ ГУНП по о/с.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]

"ТИПОВА ФОРМА Контракту про проходження служби в поліції" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0190-17):

"ІІ. Обов’язки Сторін

1. Сторона 1 зобов’язується:...

2) не обмежувати повноваження Сторони 2, передбачені законодавством України та цим Контрактом, та не покладати виконання обов’язків, не визначених законом;...

V. Відповідальність Сторін, вирішення спорів...

4. Спори між Сторонами вирішуються в порядку, визначеному законодавством України..."

Закон України "Про Національну поліцію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19):

"Стаття 63. Контракт про проходження служби в поліції

1. Контракт про проходження служби в поліції - це письмовий договір, що укладається між громадянином України та державою, від імені якої виступає поліція, для визначення правових відносин між сторонами....

Стаття 65. Переміщення поліцейських в органах, закладах та установах поліції

1. Переміщення поліцейських здійснюється:...

2) на рівнозначні посади:...

за ініціативою поліцейського;...

3) на посади, нижчі ніж та, на якій перебував поліцейський:...

за ініціативою поліцейського;...

8. Переведення поліцейського може здійснюватися за його ініціативою, ініціативою прямих керівників (начальників), керівників інших органів (закладів, установ) поліції, які порушили питання про переміщення.

9. Переведення поліцейського здійснюється на підставі єдиного наказу про звільнення із займаної посади та направлення для подальшого проходження служби до іншого органу (закладу, установи) поліції та про призначення на посаду в органі (закладі, установі) поліції, до якого переміщується поліцейський...".

Законом передбачено право поліцейського на переміщення (перевод) на нижчу посаду по своїй ініціативі, тому пояснення про відсутність права на відмову у переміщенні є незаконними. Крім того, як мною наведено, відмовою у переводі командири порушують укладений Вами контракт. Подайте рапорт більш вищому командиру про незаконність відмови у переводі, порушення Закону та контракту та усунення порушень - задоволення Вашого клопотання про переміщення (перевод). У випадку відмови оскаржіть в судовому порядку.

Вважаю, що консультація (питання не є соціальним) заслуговує винагороди. На все добре!.

Зв'язатися з юристом
Крикун Сергій Павлович, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Залежить від категорії та складності питання. Карта 5167 8020 0082 8076



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860