додаткові витрати на повнолітнього

09.03.2021

Чи має право повнолітній син стягнути на свою користь додаткові витрати, окрім аліментів, з батька. Син навчається у ВУЗі на бюджеті але додатково оплачуються навчальні послуги та проживання в гуртожитку, має проблеми із здоров’ям.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Має право.


Заявляючи додаткові витрати, позивач в будь-якому випадку повинен їх обґрунтувати, тобто надати беззаперечні докази на їх підтвердження. Дані додаткові витрати, на відміну від аліментів, мають бути викликані саме особливими обставинами. У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі. Тобто, якщо аліментні зобов’язання, в 99% випадків суд задовольняє, так як їх стягнення викликане саме необхідністю дитини у харчуванні, одязі та забезпеченні елементарних умов життя, то додаткові витрати заявляються саме у зв’язку з хронічними або разовими проблемами зі здоров’ям дитини, витрати, які пов’язані з розвитком здібностей дитини тощо.

При визначенні розміру витрат на повнолітню дитину, які підлягають стягненню, суди враховують:


– матеріальний стан того із батьків, з якого стягуються витрати, його можливість брати участь у таких витратах;

– пропорційність зобов’язань обох з батьків брати участь у витратах на дитину (так, не можуть бути стягненні витрати у повній їх сумі з одного з батьків, бо таким чином інший з них неправомірно звільняється від такого обов’язку).

Зв'язатися з юристом
Малик Олександр Володимирович, місто Вінниця
Телефон:+38 (096)-109-76-08
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація від 300 грн.
Вдячність приймається на карту ПриватБанку
5457 0822 2444 4039 або на картку Mоnobank 5375 4141 2160 3210

Це все зрозуміло, щодо неповнолітньої дитини. Але щодо повнолітньої жодної статті у СК не вказано. Якою статтею керуватись при написанні позовної заяви?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860