Стаття 59 трудового кодексу для військовослужбовців

08.03.2021

Доброї ночі. Таке запитання, росповсюджуеться чи стаття 59 трудового кодексу України на військовослужбовців, які проходять службу за контрактом? Чи є в мене право вимагати вихідний день після добового наряду? Тобто як кажуть в народі «сутки-двое», сутки в наряді, два дні відпочинку(відсипний і вихідний).

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, пане Антоне!

Із Листа - роз'яснення Мінсоцполітики: Лист від 24.07.2013 р. № 774/13/84-13

Щодо поширення Кодексу законів про працю на військовослужбовців.

Відповідно до Закону України від 25.03.1992 р. № 2232-ХП «Про військовий обов’язок і військову службу» військовослужбовці — це громадяни України, які проходять військову службу у складі Збройних Сил України та інших військових формувань.

При цьому згідно зі статтею 2 вищезазначеного Закону України військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, пов’язаній із захистом Вітчизни.

Стаття 3 Кодексу законів про працю України визначає, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Військовослужбовці не перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а проходять службу. Порядок проходження служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях урегульовано спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на громадян, котрі перебувають на такій службі, додаткові обов’язки і відповідальність.

Виходячи з наведеного повідомляємо, що на військовослужбовців, які проходять військову службу у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, Кодекс законів про працю України не поширюється.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]

"СТАТУТ ВНУТРІШНЬОЇ СЛУЖБИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ" (https://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nr...):

"Розділ 5. Розподіл часу і повсякденний порядок Загальні положення

...

203. Вихідні, святкові та неробочі дні є днями відпочинку для всього особового складу, крім військовослужбовців, залучених до виконання службових обов’язків. Ці дні згідно з планами, а також вільний від занять час відводяться для відпочинку, проведення культурологічної роботи, спортивних заходів та ігр.

Офіцерам, військовослужбовцям військової служби за контрактом, які виконували службові обов’язки у вихідні, святкові та неробочі дні, відповідний час для відпочинку надається командиром (начальником), як правило, протягом наступного тижня.

Напередодні днів відпочинку концерти, кінофільми та інші заходи для військовослужбовців строкової військової служби дозволяється закінчувати на 1 годину пізніше, ніж звичайно. Підйом у дні відпочинку здійснюється пізніше за рішенням командира військової частини.

У дні відпочинку ранкова фізична зарядка не проводиться....

Розділ 7. Добовий наряд...

294. Військовослужбовці, яких змінили з добового наряду, звільняються від занять і робіт у день зміни.

Офіцерам та військовослужбовцям військової служби за контрактом, за час несення служби в добовому наряді у вихідні, святкові та неробочі дні день відпочинку надається протягом тижня, а військовослужбовцям строкової військової служби час відпочинку встановлюється відповідним командиром (начальником)....".

Зв'язатися з юристом
Крикун Сергій Павлович, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Залежить від категорії та складності питання. Карта 5167 8020 0082 8076



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860