перехід на пенсію померлого чоловіка

07.03.2021

Тато 87 років та помер в 02.2021р. Отримував пенсію ( наприклад -6900грн), одружений . Разом з ним проживала в спільній квартирі дружина - моя мама ,яка залишилась сама проживати в ній та отримує свою меншу пенсію- 3600грн .

питання :

1. чи може мама перйти на пенсію померлого чоловіка ( мого тата) і який буде її розмір .

2. які документи потрібно подати вПФУ в разі якщо мама захоче перейти на пенсію померлого чоловіка.

3. чи будуть проводитись різні доплати та індексації до такої пенсії (померлого чоловіка) в разі переходу його дружити .( Чи вона буде стала до кінця життя дружини).

Ваш коментар *

Відповіді юристів

На жаль, ні!

Пенсія не передається ніяк, але недооплачену/невиплачену частину можливо отримати як спадок після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу (ЦК) України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше, ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більше, як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

У разі відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Ігор.

Мама може отримати т. з. пенсію по втраті годувальника її розмір - 30-50% пенсії чоловіка.

Щодо перелику документів, краще зверніться до ПФУ.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860