Молчание это согласие ?

Объясните подробнее статью 205 часть 3

Я так понимаю ,если я буду соглашаться с какими то действиями законными или нет, то мое молчание расценивается как согласие с э тими действиями. ??????

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Принцип мовчазної згоди – це один із інститутів дозвільної системи, впроваджений зазначеним Законом. Крім того, 27 січня 2010 р. Кабінет Міністрів України видав Постанову №77 «Деякі питання застосування принципу мовчазної згоди»

Суть зазначеного принципу полягає в тому, що суб'єкт господарювання набуває право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності без одержання документа дозвільного характеру за умови, якщо суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою подано в установленому порядку заяву та документи в повному обсязі, але у встановлений законом строк документ дозвільного характеру або рішення про відмову у його видачі не видано або не направлено. Копія опису прийнятих документів з відміткою про дату їх прийняття є підтвердженням подання заяви та документів адміністратору або дозвільному органу.

Проте, залишалася стаття 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), яка передбачала адміністративну відповідальність за провадження господарської діяльності без отримання дозвільного документа. Тому, за використання абсолютно законного принципу мовчазної згоди могла наступити адміністративна відповідальність. В результаті, важливий і потрібний Закон довгий час не працював.

11.03.2011р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування відповідальності за провадження господарської діяльності із застосуванням принципу мовчазної згоди». Зазначений Закон повністю усуває колізію в законодавстві і дає «зелене світло» впровадженню принципу мовчазної згоди в практичному житті.

Сьогодні подолано останній бар’єр на шляху широкомасштабного застосування принципу мовчазної згоди у взаєминах підприємців і дозвільних органів, що, в свою чергу, значно спростить старт бізнесу для тисяч підприємців.

Водночас, необхідно зазначити, що принцип мовчазної згоди не позбавляє дозвільні органи обов’язку видати документ дозвільного характеру або прийняти рішення про відмову у його видачі. Таким чином, копія опису прийнятих документів з відміткою про дату їх прийняття не є ідентичною документу дозвільного характеру, а тому не може бути використана для отримання наступного документа дозвільного характеру, передбаченого дозвільною (погоджувальною) процедурою. Крім того, у випадках застосування мовчазної згоди не вирішено питання внесення плати, якщо така передбачена при отриманні документа дозвільного характеру. Також, не можна анулювати документ дозвільного характеру, якій не видавався при застосуванні принципу мовчазної згоди.

Зв'язатися з юристом
Гнатюк Людмила Петрівна , місто Вінниця
Телефон:098-675-13-50; 063-700-40-25
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Вартість консультаційних послуг в залежності від обсягу наданої консультації від 250 грн.
Вдячність приймається на карту Приватбанк
5168 7573 6306 4405



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860