Дисциплінарне стягнення чі відповідальність по статті 172-15КУпАП

Як розрізнити дисціплінарне порушення, яке підподає под дисціплінарну відповідальність згідно Дисціплінарного статуту Збройних Сил України і правопорушення а саме "недбале ставлення" в межах статті 172-15КУпАП. Бо якщо буквально до статті -то за порушення форми одягу, можно ліпити 172-15. Коли можно говорити про саме недбалість?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня.

По-перше, слід зазначити, що за адміністративне правопорушення передбачене статтею 172-15 стягнення накладається судом, а отже для прийняття такого рішення необхідна достатня кількість об'єктивних та суб'єктивних підстав , що підтверджують суспільну шкідливість правопорушення.

Тому як правило, відповідальність за порушення правил носіння однострою за зазначеною статтею не настає. Також , слід зазначити, що на це впливає і доволі серйозні види покарання (навіть із утриманням на гауптвахті)

У свою чергу, дисциплінарна відповідальність у відповідності до вимог Дисциплінарного статуту Збройних сил України визначається на розсуд командира (начальника), який наділений правом військової влади. Дисциплінарний статут , на відміну від КУпАП містить цілий перелік стягнень, які можуть бути застосовані командиром із урахуванням того чи іншого правопорушення. Знову ж таки, ряд стягнень передбачених статутом застосовуються після проведення службового розслідування.

Іншими словами, ступінь суспільної шкідливості адміністративного правопорушення передбаченого статтею 172-15 вище, ніж дисциплінарного проступку і за порушення форми одягу (правил носіння однострою) адміністративна відповідальність як правило не настає.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860