Квартплата

Скажіть, будь-ласка, з якого моменту починається квартплата у новобудові приватному ЖЕКу. В квартирі ще не зроблений ремонт, ще не сплачені всі кошти за квартиру, а отже ще немає ордера, а квартплату нараховують. Вже прийшло повідомлення з боргом за 5 місяців.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Абонентська плата — це річні експлуатаційні витрати постачальника комунальної послуги, рівномірно розподілені на кожен місяць. Тобто це гроші, які платяться постачальнику за використання мереж та розподіл по ним ресурсів — води, опалення та іншого. Це стандартна світова практика, яка дозволяє комунальникам планувати свої витрати, незалежно від сезону. Абонплату встановлює енергетичний регулятор, тобто Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Нараховуватиметься вона як на зовнішні, так і на внутрішньобудинкові мережі.

Її нараховуватимуть теж із травня. Сплачувати абонплату доведеться щомісяця, незалежно від того, чи користувались ви послугою (адже ви все одно підключені до мережі). Але вона буде нараховуватися в тому випадку, якщо між постачальником і споживачем укладено індивідуальний договір. На жаль, експерти кажуть, що прозорих методик розрахунку абонплати немає (наприклад, це довела ситуація із облгазами), тому наразі ситуація не до кінця зрозуміла.Оскільки заборгованість вже нарахована у зазначеному розмірі, вбачається, що це було здійснене за “старим” Законом України “Про житлово-комунальні послуги”.Відповідно до його пункту 6 частини 1 статті 20, споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з наданими роз’ясненнями Мінрегіону від 09.12.2014 (посилання), реалізація цієї норми здійснюється згідно з Правилами та типовим договором, затвердженими постановою КМУ від 21 липня 2005 р. № 630, якими визначено (у пункті 29), що споживач має право на:

  • зменшення розміру плати у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання;
  • несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім’ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг шляхом зняття пломб за свій рахунок протягом доби згідно з письмовою заявою.

У зазначеному роз’ясненні вказано, що законодавством України не передбачено механізму зменшення розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі тимчасової відсутності споживача. Тому власники квартир мають оплачувати послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, якщо вони фактично надаються обслуговуючою організацією для будинку.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860