Выплата за не отгулянный дополнительный отпуск

14.01.2021

Здравствуйте, меня интересует такой вопрос, могу ли я получить выплату за не отгулянный дополнительный отпуск как УБД? Служил с 2016-2019, уволился 16.09.19, никаких выплат при увольнении не получал, кроме заработанного, рапорта/заявления не подавал в часть, УБД получил в 2017 году.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Важно! Допотпуск УБД не относится к ежегодным отпускам. Нормы Закона об отпусках, предусмотренные для ежегодных отпусков, на него не распространяются. Поэтому, предоставляя допотпуск УБД, работодатель обязан учитывать ряд особенностей. Перечислим их.Допотпуск УБД:

— предоставляют за календарный год. Причем право работника на допотпуск УБД полной продолжительности не зависит от отработанного времени в таком календарном году. Так, отработав один рабочий день в текущем календарном году, работник будет иметь право на такой отпуск полной продолжительности — 14 календарных дней;

— предоставляют сверх ежегодных основного и дополнительного отпусков;

— должен быть использован работником в течение календарного года. Если работник не реализовал свое право на такой отпуск в текущем году, перенос его на следующий не допускается;

— начало которого приходится на один год (например, 2016), а окончание — на следующий (2017), считают отпуском за тот год, на который приходится его начало (т. е. за 2016-й). Поэтому в 2017 году такой работник будет иметь право на отпуск УБД полной продолжительности — 14 календарных дней;

не может быть перенесен или продлен по причинам, указанным в ст. 11 Закона об отпусках, в том числе и в связи с болезнью работника, совпавшей с периодом допотпуска УБД;— не продлевают на праздничные и нерабочие дни, приходящиеся на период такого отпуска. Такие дни включают в продолжительность допотпуска и оплачивают в общем порядке;

— не подлежит денежной компенсации в случае, если он не был использован до дня увольнения;

— может быть использован работником как по основному месту работы, так и по совместительству, при наличии документов, подтверждающих право на него (например, удостоверения участника боевых действий).

Отдельно остановимся на предоставлении такого отпуска вновь принятому работнику. Если такой работник в текущемкалендарном году (например, в 2016-м) до поступления на данное предприятие работал у другого работодателя и воспользовался правом на такой отпуск, то нынешний работодатель допотпуск УБД за текущий (2016-й) календарный год не предоставляет.

Если же работник, имеющий право на допотпуск УБД, в текущем (2016-м) календарном году нигде не работал либо работал у другого работодателя, но права на такой отпуск тогда еще не имел, и такое право возникло в период работы на данном предприятии, то нынешний работодатель обязан предоставить такому работнику допотпуск УБД за текущий (2016-й) календарный год.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Но при службе на контракте, этот дополнительный отпуск не давали как бы вообще никому. И кто увольнялся в начале 2020 им уже выплачивали эту компенсацию.

14.01.2021 в 13:28:26 відповідь для Максим

Компенсация допотпуска убд не выплачивается Только основного

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Читайте внимательно ответ

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

До уваги військовослужбовців – учасників бойових дій які планують звільнятися з військової служби

#Нацгвардія #Пільги #УБД #Відпустки

На даний час до кадрових та юридичних органів військових частин Центрального оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України надходить багато запитів стосовно додаткової відпустки для учасників бойових дій. І для роз’яснення законодавчої бази ми звернулися до начальника юридичної служби Центрального територіального управління полковника юстиції Олександра Нішти.

- Пане полковнику, які пільги стосовно додаткових відпусток мають учасники бойових дій та якими законодавчими актами вони регламентуються?

- Згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено надання пільги учасникам бойових дій, а саме додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік. В той самий час у Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» зазначено що військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, в році звільнення з військової служби, у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки.

- Чи є якісь обмеження по отриманню цієї відпустки?

- Так, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначено, що з настанням особливого періоду припиняється надання військовослужбовцям додаткових відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто під час особливого періоду отримання додаткових відпусток учасникам бойових дій призупиняється.

- Як у цьому випадку діяти військовослужбовцям, чи були прецеденти?

- 16 травня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду (далі – Верховний Суд) ухвалив рішення у зразковій справі № 620/4218/18 за позовом учасника бойових дій до військової частини про визнання протиправною бездіяльності щодо не нарахування та невиплати грошової компенсації за невикористані дні додаткової відпустки. Верховний Суд дійшов висновку, що у випадку звільнення військовослужбовця йому виплачується компенсація за всі невикористані ним дні щорічної, а також додаткової відпустки, передбаченої статтею 162 Закону України «Про відпустки» та статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Законом України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Тобто норми Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не обмежують та не припиняють право учасника бойових дій на отримання у рік звільнення виплати грошової компенсації за всі невикористані дні додаткової відпустки, право на яку набуто під час проходження військової служби в особливий період з моменту оголошення мобілізації.

- Що повинен зробити військовослужбовець, який звільняється зі служби, для отримання грошової компенсації за додаткові відпустки?

- Військовослужбовець до його виключення зі списків військової частини повинен подати рапорт на ім’я командира військової частини про компенсацію за додаткові відпустки учасникам бойових дій.

- Яким чином буде проходити виплата?

- На підставі відповідних рапортів робиться наказ командира військової частини. В наказі зазначається кількість діб невикористаної відпустки, що підлягають компенсації. Дану інформацію визначає кадровий підрозділ військової частини. Виплату здійснюють за минулі роки з дати набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» № 426 від 14.05.2015, у тому числі за 14 календарних днів за рік отримання статусу учасника бойових дій, та за таку ж саму кількість календарних днів року звільнення.

- А як бути військовослужбовцям які мають статус учасника бойових дій та на даний час проходять військову службу?

- На даний час у Верховній Раді України зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Даним Законопроектом передбачено внесення змін до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” з метою уточнення окремих питань реалізації прав та соціальних гарантій військовослужбовців, передбачених законодавством України.

Законопроектом передбачається врегулювати питання щодо:

1. впорядкування питань, пов’язаних з наданням відпусток військовослужбовцям;

2. уточнення окремих питань реалізації права військовослужбовців на забезпечення житлом;

3. приведення термінології Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” у відповідність до Законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту” та інших законів України;

4. уточнення джерел фінансового забезпечення заходів, пов’язаних з реалізацією прав та соціальних гарантій військовослужбовців, передбачених Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

14 січня 2020 року даний законопроект розглянутий Верховною радою України та прийнятий за основу та визначено скорочений строк підготовки до другого читання.

- Дякуємо за відповіді!

Якщо у військовослужбовців виникатимуть питання стосовно додаткових відпусток, то вони можуть звернутися в індивідуальному порядку до начальника юридичної служби Центрального територіального управління або до начальників юридичних служб чи юрисконсультів військових частин.

Ув клиент законопроэкт не принят примут во втором чтении без проблем

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Через суд можливо. Я отримав компенсацію.

24.02.2021 в 17:57:23 відповідь для Олег

Як довго судились? Та що треба для цього?

24.02.2021 в 18:06:59 відповідь для Максим

Суд зайняв пів року. Потрібен толковий юрист, за значні кошти, або багато часу і нервів. Виконавець сказав що юристи частини вже передали фінансовій службі. Вийшло ~7000 (відпустка УБД+індексація) за 2016-2017рр.

Є зразкове рішення ВСУ, на нього і посилатися.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860