ТЕПЛОЛІЧІЛЬНИК

08.01.2021

Доброго дня!Я живу у двоквартирному будиноку..На сайі мінрегіону я десь читав,що теплолічільник повинен встановити постачальник до 1 серпня 2020 р,тепер до 1.08.22р.у моїй квартирі за свій рахунок.чи йому нарахується штраф?Посніть будь ласка дану норму

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Лічильник тепла має бути занесений до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки (мати відповідний номер Держстандарту України). Монтаж виробляє тільки спеціалізована організація, що має ліцензію на цей вид діяльності.

  • Подається заява на установку в організацію, яка надає послуги з теплопостачання. Організація видає технічні умови на установку.
    Важливо: при наявності заборгованості за користування послугами, необхідно погасити борг.
  • • Розробляється проект (відповідно до технічних умов) і узгоджується з теплопостачальною організацією.
  • • Здійснюється монтаж і пусконалагоджувальні роботи.
  • • По завершенні монтажу тепловий лічильник має бути опломбований постачальником послуг.
  • • Для того, щоб нарахування за спожиті послуги здійснювалося на підставі показників лічильників, їх необхідно зареєструвати (взяти на облік) в абонентському відділі постачальника послуг.

Як правило, організації, які займаються установкою тепломірів, пропонують послуги "під ключ", беручи на себе всі етапи процесу проектування, монтажу та постановки приладу на облік.

Ціна: лічильник + установка

Плануючи придбання квартирного теплового лічильника, необхідно враховувати вартість не тільки самого приладу, але і його установки. Ціна за монтаж залежить від типу лічильника і країни-виробника.Для того, щоб оплачувати послуги з централізованого опалення за показами встановленого теплового лічильника, споживачу необхідно укласти відповідний договір з виконавцем послуг з централізованого опалення (теплопостачальною організацією).

Оплата послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку здійснюється відповідно до Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31.10.2006 № 359.Для обліку наданих послуг з централізованого постачання опалення, холодної та гарячої води, газо- та електропостачання застосовують засоби вимірювальної техніки, які занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки або пройшли державну метрологічну атестацію. Механізм формування та ведення Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки визначено в Порядку ведення Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки, затвердженому наказом Мінекономрозвитку від 13.07.2016 р. № 1161 (ср. 025069200). Такий Реєстр є електронною базою даних, що містить відомості про затверджені типи засобів вимірювальної техніки. Формує та веде його науковий метрологічний центр — державне підприємство «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (ДП «Укрметртестстандарт»). З цим Реєстром можна ознайомитися на сайті ДП «Укрметртестстандарт» (www.ukrcsm.kiev.ua).

Обладнання вузла

Здійснюється за рахунок споживачів. Вузли обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, як правило, на межі балансової належності мереж виробника та споживача, або за згодою виробника в приміщеннях, розташованих безпосередньо за зовнішньою стіною будівлі в місці входу водопровідного вводу

Правила № 190 (п. 5.3)

Проводиться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача

постанова № 630 (п. 9)

Прилади комерційного обліку теплової енергії

Придбання, встановлення

В діючій системі теплопостачання прилади, які використовуються для розрахунків за теплову енергію між теплопостачальною організацією та споживачем, повинна придбати і встановити теплопостачальна організація за умови, що такі витрати передбачені в договорі. Якщо використовуються інші джерела фінансування придбання та встановлення приладів комерційного обліку, то відносини між теплопостачальною організацією та споживачем визначаються окремою угодою відповідно до законодавства

Правила № 1198 (п. 18)

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Але десь я читав про положення,що прилад обліку повинен встановити сам постачальник за свій кошт.

08.01.2021 в 17:15:11 відповідь для Алекс

Доброго вечора.

Можливо, Ви чули про те, що Чернівецький апеляційний суд зобов'язав АТ "Чернівцігаз" встановити споживачці лічильник газу за власний рахунок.

Дане рішення обгрунтовано тим, що відповідно до Закону Про забезпечення комерційного обліку природного газу ( ст.3) фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.

Якщо ж говорити про облік теплової енергії, то питання про порядок встановлення таких лічильників регулюється Законом України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, від 22.06.2017 року, 2119-VIII.

Відповідно до ч.6 ст.3 Закону витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку, здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуються споживачами комунальних послуг, а також власниками приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який сплачується виконавцю відповідної послуги.

Це означає, що обладнання має встановити власник інженерних мереж (відповідна тепломережа), а сплачують за це споживачі.

Розмір такого внеску визначається для кожної будівлі окремо.

Визначену суму розподіляють між споживачами послуг на певний період і, як правило, включаються до платіжок.

Зв'язатися з юристом
ЮО " Your Protection ", місто Миколаїв
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Позовна заява - від 1500 грн.
Оформлення заяв, скарг, договорів - від 400 грн.
Представництво інтересів в суді - від 1200 грн.
Платні консультації - від 300 грн.

Можливо я мав на увазі саме це,але що постачальник повинен до 1 серпня 21 чи 2022 р. встановити лічільники у домах-це точно я читав десь.Або йому буде виписаний штраф



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860